open-navfaktor-logo
search
Općinski sud
"Od pompezne afere 'Asim' ostalo kontradiktorno svjedočenje Efendića i Tvrtkovića", presuda 10. februara
U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u predmetu Asim Sarajlić i ostali, gdje su iznesene završne riječi.                                                                                                                                                                
03.02.2023. u 14:24
get url
text

Završne riječi iznijeli su tužiteljica Lejla Kurtanović i branioci Nermin Mulalić, Nina Karačić i Kadrija Kolić. 

Kurtanović je istakla da ovdje ima dovoljno dokaza da je počinjeno krivično djelo koje se stavlja na teret optuženima. Za Velida Tvrtkovića ne smatra da je počinio krivično djelo, kazavši da je on bio očevidac koji je sve to zadokumentovao.

Dalje je navela da Tvrtković taj sastanak nije sam inicirao, već da je na njega pozvan. Istakla je da postupanje Tvrtkovića, odnosno snimanje, nije bilo planirano. On, navodi Kurtanović, nije mogao znati ko su akteri sastanka kada je išao sa Muhamedom Šehovićem na dogovoreno mjesto.

- Oni tada Tvrtkovićevoj supruzi nisu nudili zaposlenje u nekoj privatnoj vlastitoj firmi, već u javnim ustanovama - kazala je Kurtanović, smatrajući da je više nego očigledno da je počinjeno krivično djelo.

Branilac Asima Sarajlića Nermin Mulalić smatra da se postupak vodi pomoću dokaza koji su pribavljeni na nezakonit način.

- Ovog krivičnog postupka nije trebalo biti. Nije bilo osnove da se optužnica podigne i potvrdi - kazao je Mulalić između ostalog.

Dalje navodi kako je snimak došao u ruke Semiru Efendiću prije održavanja izbora za predsjednika KO SDA Sarajevo.

- Oni nisu poduzeli nijedan korak da o tome obavijeste organe stranke prije održavanja izbora - naglasio je.

Kadrija Kolić, branilac Sabahudina Delalića, naglasio je kako je Delalić "nacionalno blago" zbog svoje uspješne karijere u sjedećoj odbojci.

- Donio je niz zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja kao naš reprezentativac i kapiten - istakao je Kolić, te dodao da Delalić nije imao status koji bi mu dao mogućnost da počini krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Nina Karačić koja brani Muhameda Šehovića je istakla da Tužilaštvo nijednom svojim dokazima nije utvrdilo da se na snimku čuje Šehovićev glas.

- Ovakav predmet nikada nije trebao dobiti sudski epilog. Neke političke figure su mnogo hrabrije pred medijima nego pred sudom. Od pompezno najavljivane afere "Asim" samo je ostalo kontradiktorno svjedočenje Semira Efendića i Velida Tvrtkovića - kazala je Karačić.

U petak, 10. februara, bit će izrečena presuda u ovom postupku.

Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović terete se da su od 20. do 25. februara 2020. godine ugovorili sastanak sa delegatom za Izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.

Kako se u optužnici navodi, oni su Tvrtkoviću, korištenjem pozicija u SDA, obećali da će zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu za navedenu poziciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.