open-navfaktor-logo
search
Mostarski sastanak
Od reformskih zakona nema ništa, slijedi završni čin stezanja "Trojke", Dodik najavio "pucanje" u Predsjedništvu BiH
Delegacije stranaka u vlasti na državnom nivou jučer su u Mostaru održali sastanak nakon kojeg je lider HDZ-a Dragan Čović govorio o visokom nivou usaglašenosti i usvajanju evropskih zakona, dok je pak lider SNSD-a Milorad Dodik kazao da ide sve u paketu ili ništa.
26.09.2023. u 19:39
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Sastanak obećava; Nikšić: Svi pokazali zavidan nivo spremnosti; Dodik: Ili sve u paketu, ili ništa

Dio "Dodikovog" paketa je zakon kojim se strane sudije "protjeruju" iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izmjena Izbornog zakona BiH, kojim bi se imenovanje članova Centralne izborne komisije BiH stavilo u ruke delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH gdje HDZ i SNSD imaju kontrolu.

Istovremeno je Dodik kazao da "Bošnjaci smatraju da ne treba" u imenovanje članova CIK-a biti uključen Dom naroda, kao i da je pitanje Ustavnog suda "teško za Bošnjake", misleći pri tome na partnerske stranke "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP).

S obzirom na to da nije sve usaglašeno po pitanju "Dodikovog" paketa, a Dodik kaže da ide sve ili ništa, pitanje je šta je donio sastanak, i hoćemo li i kakve onda imati nove reformske, evropske zakone iz 14 prioriteta koji su nam na putu ka Evropskoj uniji.

Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazao je da je rezultat sastanka jedno veliko ništa, ali i da je Dodik u arsenal antidržavnih zahtjeva sada dodao još jednu prijetnju i najavio pucanje u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Komentirajući sastanak Kešo je rekao da sve ovo podsjeća na sapunicu s lošim glumcima, pa se mora ponavljati kadar.

- Isti kadar gledamo 15 puta. Fascinantno je s koliko bestidnosti i nedostatka poštovanja prema građanima i samopoštovanja govore to što govore, hvale atmosferu, ali rezultat sastanka je nula. Postalo je nepodnošljivo gledati i slušati kako su razgovarali u odličnoj atmosferi, i dogovorili se da će se opet sastati i ništa više od toga. Svi svoje pričaju, Čović svoju priču priča, Dodik svoju, Nikšić i Konaković daju terc.

U arsenalu Dodikovih antidržavnih zahtjeva, protjerivanja stranih sudija, etničkog principa glasanja u Ustavnom sudu, pred očima poniznih i podobnih "trojkaša", "trojanaca", i kako ih još nazivaju, dodao je još jednu prijetnju, a to je da su javni istupi članova Predsjedništva BiH koji nisu usaglašeni krivično djelo, da se to stavi u zakon. Dakle, nije mu bitno govori li istinu nego je li dobio njegovo odobrenje. Ovo je najava pucanja u Predsjedništvo BiH, uvod u blokadu još funkcionalnog Predsjedništva BiH – istakao je Kešo.

VEZANI TEKST - Izmjene Izbornog zakona: Ključ izbora i smjena članova CIK-a predaje se u ruke državnih delegata

Stava je da je fascinantno da "(lider SDP-a Nermin) Nikšić stoji pored Dodika i gleda kako puni pušku i ni da pisne, šuti, pokunjen, samo ponavlja riječ kompromis".

Kada su u pitanju evropski zakoni, oni koji su usvojeni i oni koji se najavlju u okviru ispunavanja 14 prioriteta, Kešo je ocijenio da je su evropski zakoni priča za šire narodne mase.

- Oni koji su usvojeni u svom sadržaju nisu evropski. Nemamo mi evropske zakone. Stalno pričaju o ispunjavanju 14 prioriteta. Nikakvih 14 prioriteta nema smisla ako se ne ostvari onaj nulti, očuvanje države. Bez toga nam ne treba ne samo EU nego ni život. Preča je država od svih unija ovog svijeta. Ko to ne razumije, ne treba ni granap voditi. To što zovu kompromisima, nisu kompromisi već izdaja interesa države. Pozivam njihovo članstvo da otvori oči, neka vjeruju svojim očima. Prave korak po korak, državu vuku u ambis. Pozivam njihovo članstvo da to ne dopusti – rekao je Kešo.

Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i generalni sekretar Demokratske fronte, komentirao je sastanak predstavnika HDZ-a, SNSD-a i "Trojke" i press konferenciju koja je uslijedila nakon toga.

- Šutnja je znak odobravanja. Sastanak nam je donio dvostruku šutnju predsjednika SDP-a. Prva, na izjavu Čovića da je u New Yorku govorio drugi bošnjački član Predsjedništva BiH. Druga, Dodik u kontinuitetu svoje partnere naziva "bošnjačka strana", pa opet šutnja.

Što se tiče Zakona o Ustavnom sudu BiH, te Izbornog zakona, slijedi nam završni čin stezanja "Trojke". Slijedeće što će na pladnju predati Dodiku i Čoviću je državna institucija Centralna izborna komisija BiH. To će uraditi do kraja ove kalendarske godine, jer je 2024. godina zapravo izborna – istakao je Đonlagić.

Kazao je da nas, imajući u vidu da su do sada sve što su tražili "predali" Dodiku i Čoviću, čeka sada nova politička ofanziva SNSD-a i HDZ-a, potpomognuta ambasadama, da se i ova dva zakona isporuče.

- Od reformskih, evropskih zakona nema ništa. Odluka o eventualnom otvaranju pregovora sa EU-om će biti politička, a tiče se suštinski Ukrajine – dodao je Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.