open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Od sada kažnjivo farbanje tabli na cestama i parkiranje na mjestima za invalide, polemika vođena zbog VSTV-a
Prefarbavanje ili na bilo koji drugi način prekrivanje ćiriličnog ili latiničnog natpisa na tablama od sada će biti kažnjivo sa 400 KM do 1.000 KM. Također, sa 200 KM bit će kažnjen onaj ko bude nepropisno parkirao vozilo na mjestu za invalide. 
15.06.2023. u 15:57
get url
text

Ovo su dvije dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini koje je danas usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nakon što je to na posljednjoj sjednici uradio Zastupnički dom.

Delegati su u prvom čitanju usvojili i izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, a Marina Pendeš (HDZ), predsjedavajuća Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda, najavila je da će u narednoj fazi usvajanja zakona imati određene amandmane. 

Dom naroda, zbog protivljenja delegata iz HDZ-a i SNSD-a, nije primio k znanju godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća za 2022. godinu. 

Marina Pendeš (HDZ) zamjerila je što "u BiH još niko nije odgovarao za ratne zločine nad Hrvatima", dok je Sredoju Noviću (SNSD) između ostalog "zapelo za oko" to što u propratnom dokumentu nedovršena prva rečenica pa je ocijenio da je onaj ko je to pisao nepismen. Nije bio zadovoljan ni time što je primljeno 840 pritužbi na rad sudija i tužilaca kao ni disciplinskim kaznama. 

Delegat Zlatko Miletić (Za nove generacije) bio je nezadovoljan većim brojem uvjetnih kazni za djela koja se tiču droga, krađa, ugrožavanja sigurnosti u saobraćaju, a "zamolio" je da se ne dozvoli da "tajkunski advokati" dokaze iz Sky apliakcije proglase nezakonitim.

Predsjendik VSTV-a Halil Lagumdžija u odgovoru na pitanja i zamjerke je između ostalog kazao da pitanje procesuiranja ratnih zločina treba postaviti tužilaštvima, te istakao da je do unazad dvije godine bilo pogrešno to što je teret rada bio na Tužilaštvu BiH koje je kod sebe imalo sve predmete i otvorene istrage ratnih zločina, ali kada je urađena trijaža, veliki je broj spušten na niže nivoe.

Ipak, dodao je Lagumdžija, rok iz revidirane strategije da do kraja godine budu riješeni predmeti ratnih zločina neće biti ispoštovan i da to može "odgovorno reći".

Kada je u pitanju Sky aplikacija, Lagumdžija je rekao da će sud odlučiti u svakom pojedinačnom slučaju na šta će izaći ti dokazi, da će sud dati finaslnu ocjneu, ali i da u preliminarnim fazama imaju pokazatelje da sudovi to prihvataju.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su danas usvojili i nekoliko zaključaka Komisije za finansije i budžet koji se odnose na 73 izvještaja Ureda za reviziju instiucija BiH o radu institucija u 2021. godini. 

Tako Dom naroda traži od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine informaciju u vezi sa upisom vlasništva Željeznica FBiH na zgradi koju koristi MVP, od Vijeća ministara BiH i Agencije za državnu službu da pokrenu imenovanja rukovodilaca institucija u koijma im je istekao mandat, a od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH traže sveobuhvatnu informaciju na osnovu Aneksa 8. Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokretanje procedure popune radnog mjesta izvršnog funkcionera, odnosno sekretara. 

Upravo je ovaj zaključak vezan za Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika izazvao polemiku. 

Delegat Džemal Smajić (SBiH) je istakao da taj zaključak nije u nadležnosti Doma naroda jer je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a popuna radnog mjesta izvršnog funkcionera Komisije je u nadležnosti same komisije.

Delegat Zdenko Ćosić (HDZ) je odgovorio da će Dom naroda odlučuje o budžetu institucija BiH u kojem je i ova komisija i da će se zalagati da nijedna marka u budžetu ne ide za Komisiju ako ona ne želi informirati Parlament BiH o tome šta radi.

Snježana Novaković-Bursać (SNSD), predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda, kazala je da se u revizorskom izvještaju kod javnih nabavki spominju određeni građevinski radovi, zamjena stolarije, te je pitala kakve veze ima Komisija sa zamjenom stolarije bilo gdje, dodavši da su ušli u dodatno kršenje zakona, te da žele vidjeti šta rade i kako troše sredstva. 

Smajić je odgovorio da se ovdje namjerno sa ovoliko revizorskih izvještaja o toliko agencija priča svela samo na Komisiju.

Delegat Zlatko Miletić (Za nove generacije), je istakao da niko nije izuzet od dostavljanja informacija, ali i da se ne treba samo Komisija tretirati.

On je u svojoj raspravi, između ostalog, kazao da mu se "digla kosa na glavi" kada je pročitao da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac na reprezentaciju potrošio 62.340 KM, što je 6.000 obroka u restoranu koji se nalazi u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.