open-navfaktor-logo
search
Sat kuca
Od sastanka lidera danas očito nema ništa, datumi za evropske zakone se pomjeraju
Predstavnici stranaka vladajuće koalicije ("Trojka", HDZ, SNSD) na sastanku 8. februara dogovorili su da radne grupe do kraja ove sedmice, dakle do danas, pokušaju usaglasiti tri zakona važna za evropski put Bosne i Hercegovine, pa bi onda lideri stranaka danas održali sastanak u Mostaru da riješe ono što radne grupe ne uspiju i dogovore hitne sjednice Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH.
16.02.2024. u 09:44
get url
text

Međutim, od sastanka lidera danas nema ništa, a sat otkucava.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene srpske, koji je bio i na sastanku 8. februara, kazao nam je da sastanka danas biti neće, koliko on zna. 

Također, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, danas će i sutra kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine učestvovati na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti, kako je najavljeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Idući mjesec treba biti odlučeno hoće li Evropska unija otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju. Uvjet za to je zakon o sprečavanju pranja novca, o kojem se danas raspravlja na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zatim uvjet je zakon o sprečavanju sukoba interesa, te zakon o sudovima. Kao četvrti zakon koji su stranke većine podvele pod martovski uvjet iako to nije, su izmjene Izbornog zakona, prvo dogovorene po mjeri HDZ-a, a onda su se, nakon kritika, iz "Trojke" počeli ograđivati.

- Ne bih volio razmišljati šta bi se moglo dogoditi ako ne završimo ovaj posao koji smo obećali jer ako to ne uradimo, može nastati puno problema krajem marta s funkcioniranjem vlasti u BiH - kazao je prije nekoliko dana Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. 

Dodao je da je "potrebno imati snagu i donijeti odluku jer postoji dovoljna većina u oba doma Parlamenta da se to završi, ako ne krajem ove, onda krajem iduće sedmice".

Dakle, kada je postalo jasno da od dogovora "do kraja sedmice" nema ništa, krajnji datum se počeo pomjerati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.