open-navfaktor-logo
search
Strijeljala zarobljenike
Od Srbije zatraženo da preuzme krivično gonjenje Višnje Aćimović, optužene za zločin u Vlasenici
Sud BiH je srbijanskom Ministarstvu pravde uputio zamolnicu za preuzimanje krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović, za kojom je raspisana Interpolova potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Vlasenice, potvrđeno je Birnu.
09.11.2020. u 11:58
get url
text

Ministarstvu pravde Srbije, kako je pojašnjeno iz Suda Bosne i Hercegovine, upućena je zamolnica za preuzimanje krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović od nadležnog suda u Srbiji, imajući u vidu da su ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno odredbom Ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

- Do danas Sud nije dobio povratnu informaciju od nadležnog organa Republike Srbije - kazali su u Sudu BiH.

Protiv Aćimović, koja ima državljanstvo Srbije, Sud BiH je potvrdio optužnicu početkom februara 2017. godine, a kasnije je za njom raspisana potjernica zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Aćimović se tereti da je, zajedno s više pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na lokalitetu Mračni do (Mračnica), u čijoj neposrednoj blizini se nalazio logor "Sušica" (općina Vlasenica), svjesno i voljno učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

- Optužena se tereti da je pucanjem iz vatrenog oružja strijeljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kako je ranije navedeno u Tužilaštvu, tijela su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su žrtve strijeljane.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.