open-navfaktor-logo
search
Odluka Sindikata
Od sutra generalni štrajk u ArcelorMittalu, menadžment nije ponudio povećanje plaće
Samostalni sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, na današnjem nastavku u petak prekinute sjednice Skupštine, nije prihvatio ponudu menadžmenta tog poduzeća za potpisivanje novog kolektivnog ugovora pa će sutra u sedam sati otpočeti najavljeni te pripremljeni generalni štrajk, izjavio je predsjednik tog sindikata Rašid Fetić.
19.11.2023. u 12:04
get url
text
 ArcelorMittal. Sindikat
ArcelorMittal. Sindikat

Sindikat je u petak, neposredno prije početka sjednice Skupštine, dobio novu, nešto poboljšanu ponudu menadžmenta za potpisivanje kolektivnog ugovora na godinu dana, ali su predstavnicima Sindikata u pogonima bili potrebni dodatni razgovori i konzultacije s članstvom pa su danas održali nastavak te sjednice Skupštine.

- Radnici smatraju kako je nova ponuda sramna te većinom glasova nije prihvaćena. Ponuda nije obuhvatala povećanje plaće, nego samo uvećanje novčanog dijela naknade za topli obrok sa dosadašnjih pet na 6,5 ​​KM, dok smo mi tražili 7,5 KM.

Također, kompanija je prihvatila i naš zahtjev da se radnicima, umjesto robnih poklona, ​​isplaćuje po 100 KM za bajramluk, kao i zahtjev za isplatu regresa za 2023. godinu do maja 2024. godine - kazao je Fetić.

Regres se tradicionalno isplaćuje u visini od 50 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca.

Zaposlenici ArcelorMittala, njih oko 2.200, rade bez kolektivnog ugovora od 31. maja.

U periodu dok bude štrajk, radit će samo odjeli "Energetika" i "Koksara".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.