open-navfaktor-logo
search
Veće plaće i naknade
Od sutra se prekida generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNK, potpisan Kolektivni ugovor
Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Milenko Bevanda i predsjednik pregovaračkog tima zdravstvenih radnika Ivica Anić svečano su u ponedjeljak potpisali Kolektivni ugovor kojim se od sutra u osam sati prekida generalni štrajk u kantonu, a zdravstveni radnici dobit će povećanje naknada za približno 30 posto.
27.11.2023. u 15:08
get url
text

Naime, Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plaća za 20 posto u sljedeće dvije godine, a dogovorena satnica je 2.45 marke. Pored toga, povećana je naknada i za noćni rad.

Predsjednica Vlade HNK Marija Buhač podsjetila je da je nova Vlada u pregovore sa zdravstvenim radnicima ušla u završnoj fazi, kazavši kako je ovo samo početak velikog posla koji je pred njima.

- Ovo potpisivanje Kolektivnog ugovora nosi značajno opterećenje za zdravstveni sistem i samo ako svi budemo angažirani na uspostavljanju sustava koji će osigurati ekonomičnu raspodjelu finansijskih sredstava i ekonomičan utrošak tih sredstava te programe reforme u sistemu zdravstva, od utvrđivanja kriterija za plaćanje do realizacije u zdravstvenim ustanovama, ovaj sistem može opstati – pojasnila je ona.

FOTO: Fena

Riječ je, kako je navela, o dodatnih 44 miliona maraka.

Unatoč znatnim sredstvima koja će biti potrebno izdvojiti, ministar Bevanda smatra da su sve prepreke premostive ako postoji razumijevanja. Također je naveo da će trebati napraviti temeljitu reformu kako bi zdravstvo i dalje moglo ostati na zdravim nogama.

- Ovaj Kolektivni ugovor sa sobom je nosio korekciju i satnice za liječnike, stomatologe i doktore medicine. Ne može biti razlika u satnici u istoj instituciji, tako da je to jedno dodatno opterećenje – pojasnio je on.

Predstavnik sindikata Ivica Anić rekao je da su ovime osigurali veća primanja za više od četiri hiljade radnika, zahvalivši predsjednici Vlade i ministru što su ih u kratkom vremenu pozvali na razgovor, saslušali njihove probleme i krenuli u rješavanje.

Problemi u Konjicu

Predsjednica Vlade Marija Buhać osvrnula se i na probleme u Domu zdravlja Konjic čiji su radnici nedavno dobili jednu plaću od četiri koliko im se dugovalo, nakon čega su ljekari povukli kolektivni otkaz i nastavili s radom.

- Problemi Doma zdravlja Konjic su problemi koji se vuku duži niz godina. Nisu vezani samo za iznose finansiranja, problemi su višeslojni. Na zadnjoj sjednici imali smo inicijativu vezanu za to i odlučili smo održati sastanak s predstavnicima Doma zdravlja Konjic i predstavnicima Grada Konjic, kao osnivačima te ustanove, kako bismo dobili prvu preliminarnu analizu a onda definirali daljnje korake – rekla je Buhač.

Pojasnila je da u Domu zdravlja Konjic postoje problemi organizacije zdravstvene zaštite te da samo u činjenici da u ovoj ustanovi nije zaživjela porodična medicina oni gube jako velike iznose finansijskih sredstava koje im dodjeljuje Zavod. Kako kaže, veliki su problemi nastali i pri samoj podjeli bolnice i Doma zdravlja, odnosno ko tu što plaća i radi.

Reforme u zdravstvu

Kada je u pitanju reforma zdravstvenog sistema u kantonu, ministar Bevanda kaže da su svjesni situacije u zdravstvu.

- Imamo, ne jedan, nego sedam vidova finansiranja i ustrajat ćemo na tome da svi budu uključeni u finansiranje na način kako dolikuje. Druga stvar je pitanje suosnivača. Ne mogu osnivači deklarativno uzimati učešće u vlasti, a da u obavezama ne učestvuju. Povukli smo već to pitanje. Zdravstvo je jako složeno i to ne rješavaju puno jači sistemi od nas, ali pokušat ćemo riješiti putem dogovara i pregovara i da se postupa prema propisanom i da napravimo novi modalitet u sistemu zdravstva koji će garantirati opstojnost zdravstva – podvukao je ministar.

Kaže da ne mogu prihvatiti da su za sve probleme krive zdravstvene institucije.

Premijerka Buhač na kraju je rekla da će već sutra uputiti dopise da sve zdravstvene ustanove dostave svoje programe investiranja na temelju kojih će se u budžetu izdvojiti sredstva za investicijsko održavanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.