open-navfaktor-logo
search
Privredna komora FBiH
Od Vijeća ministara traži se podrška domaćem Konzorciju proizvođača uniformi
Entitetske i Vanjskotrgovinska komora BiH  uputile su zahtjev Vijeću ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i članovima Radne grupe za izradu Pravilnika o izgledu uniformi, za održavanje zajedničkog sastanka
12.09.2018. u 10:16
get url
text

Daje se podršku Konzorciju proizvođača uniformi, stoga je upućeni zahtjev za održavanje zajedničkog sastanka svih ključnih aktera koji su učestvovali u kreiranju i usvajanju navedenog pravilnika, kako bi nas članovi Radne grupe za izradu Pravilnika upoznali sa metodologijom i analitičkom podlogom kreiranja navedenog akta.

- Imajući u vidu da je na 154. sjednici VMBiH kao 14-ta tačka dnevnog reda bio naveden Pravilnik o izgledu uniformi-novi tekst te da ipak nije razmatran, smatramo da je održavanje sastanaka od velike važnosti za rješenje ovog problema i podršku razvoju bh privrede - navedeno je u tom zahtjevu .

Cilj sastanka je iznalaženje zajedničkog rješenja koje će omogućiti proizvođačima uniformi da učestvuju u postupku javne nabavke, te da službenicima ponude kvalitetnu uniformu i dodatnu opremu, a prethodno budu upoznati sa metodologijom definisanih standarda koje je kreirala Radne grupa.

BH Konzorcij nije bio uključen  u pripremu novog teksta Pravilnika, niti informisan da li su korigovani članovi koji opisuju kataloški, zaštićeni tip uniforme, koji diskriminira bh. proizvođače u postupku javne nabavke.

Napominjemo, da i dalje smatramo kako bi najbolje rješenje bilo da se tekst novog Pravilnika pripremi u saradnji nadležnih institucija i stručnjaka iz ove oblasti te predstavnika domaćih privrednika, što je i izneseno u svim prethodnim dopisima upućenim nadležnim institucijama kao i na sastanku, koji se održao sa ministrom sigurnosti u junu mjesecu, kaže se u saopćenju Privredne komore FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.