open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Odak: Čoviću je HDZ 1990 smetnja, razgovaralo se i sa Murphyjem, dvije struje u hercegovačkoj SDA...
Tomislav Martinović (HDZ), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona u prošli petak je najavio da bi tokom ove sedmice trebala konačno biti završena priča o formiranju Vlade HNK.  
08.11.2023. u 07:46
get url
text

VEZANI TEKST - HNK bi trebao dobiti vladu u idućih desetak dana, HDZ i SDP čekaju SDA

Ovo je još jedna u nizu najava da su se HDZ, SDA i SDP dogovorili ili da će dogovoriti, da bi na kraju bio fijasko. Šta se dešava pokušali smo saznati od aktera iz ove tri političke stranke, ali se niko nije javljao na naše pozive.

U međuvremenu je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy 3. novembra održao odvojene sastanke sa čelnicima HDZ-a i HDZ-a 1990, Draganom Čovićem i Ilijom Cvitanovićem. Mediji su spekulisali da je jedna od tema bilo i stanje u HNK, odnosno formiranje izvršne vlasti.

Isti dan je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević izjavio da "ukoliko NES ne bude dio nove vlasti u HNK, to bi ugrozilo ukupne odnose ove partije i SDA".

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini HNK Ivan Odak za Faktor kaže da su delegacija ove stranke i Murphy "razgovarali o svemu". 

- Naravno, razgovaralo se i o HNK, našoj poziciji u Federaciji BiH, drugim kantonima... Sumnjam da će doći do dogovora u vezi formiranja Vlade HNK, ali eto sačekajmo i ovih novih famoznih 10 dana da se dogovore HDZ, SDA i SDP - kazao je za Odak za Faktor i naglasio:

- Mi smo smetnja Čoviću. Ne želi vidjeti HDZ 1990 u Vladi HNK, jer mu je namjera imati pola ministarstkih pozicija, odnosno sva koja pripadaju hrvatskim strankama.

VEZANI TEKST - Za SDP je i dalje neprihvatljiv ulazak NES-a u Vladu HNK, iz KO SDA se ne oglašavaju

Odak je dodao kako još postoje dva problema za koje pomenute stranke nemaju rješenja.

-  Postoje dvije struje u SDA HNK i već sedmicama ne mogu postići dogovor. Pored toga, SDP je kategorično protiv ulaska NES-a u izvršnu vlast – riječi su Odaka.

U Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i NiP po jednog. Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.