open-navfaktor-logo
search
Pet godina šutnje
Odani Čovićev vojnik: Zašto je Marina Pendeš izvještaj o 9. januaru označila "strogo povjerljivim", koga štiti?
Izvještaj o angažmanu pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tokom obilježavanja neustavnog praznika "dana RS-a" 9. januara 2017. godine u Banjoj Luci, tadašnja ministrica odbrane BiH Marina Pendeš označila je kao "strogo povjerljiv" i proslijedila ga 6. februara Predsjedništvu BiH, koje je dan poslije na radno-konsultativnom sastanku upoznalo se sa njegovim sadržajem.
22.01.2022. u 07:44
get url
text

Iako je i Pendeš, kao i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) nekoliko puta u izjavama i saopćenjima poručivala da će javnost biti upoznata sa rezultatima istrage, zbog oznake koju je tada stavila na izvještaj, ni pet godina poslije ne zna se njegov sadržaj.

Indikativno je svakako da su dijelovi tog tajnog izvještaja samo tri dana nakon što je dostavljen članovima kolektivnog šefa države, 9. januara 2017. osvanuli u beogradskim medijima.

Komisiju za istragu u sastavu tri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat formirao je tadašnji načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Anto Jeleč. Apsurdno je da je tog istog generala koji je 8. januara navečer zaustavio slanje naredbe na teren kojom se zabranjuje angažaman pripadnika OSBiH na svečanostima 9. januara, Pendeš postavila da formira komisiju i rukovodi istragom.  

Tokom istrage vođene u januaru 2017. bilo je opstrukcija, gdje su se pokušavali sakriti dopisi trojice bošnjačkih oficira koji su iznijeli svoj stav i mišljenje da se radi o neustavnom i nezakonitom angažmanu OSBiH.

General Husein Tursunović, komandant Komande za podršku OSBiH, brigadir Amir Čorbo, komandant Brigade taktičke podrške i brigadir Nijaz Herić iz Operativne komande u dva su navrata upozoravali i Pendeš i njene zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, te načelnika Jeleča da se radi o neustavnom i nezakonitom angažmanu pripadnika OSBiH. Ne želeći da učestvuje u neustavnim i nezakonitim aktivnostima, general Tursunović je 6. januara naredio Komandi logistike da se obustave sve aktivnosti na pružanju i angažovanju resursa OSBiH za 9. januar.

Upravo njihova prepiska sa nadređenima u kojoj su upozoravali na kršenje Ustava, odluke Ustavnog suda BiH, Zakona o odbrani i OSBiH, te Krivični zakon uklonjena je, kao i trag o posljednjoj naredbi kojom se zaustavljaju sve aktivnosti za 9. januar, a što je trebalo amnestirati Jeleča od odgovornosti.

Upozorenja trojice bošnjačkih oficira niko nije slušao, te su se četiri srpska generala OSBiH u svečanim unformama pojavila na obilježavanju neuestavnog praznika, a tadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić postrojio je, ne Počasnu jedinicu, već 40 naoružanih pripadnika 6. pješadijske brigade Trećeg puka RS-a. S obzirom na to da se radi o prazniku koji je dva puta odlukama Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim, jasno je da su generali počinili antiustavne, odnosno antidejtonske aktivnosti.

Tokom istrage, a posebno pisanja konačne verzije izvještaja bilo je različitih stavova. Tako je izvještaj sa kompletnom dokumentacijom dobio zeleno svjetlo trojice Bošnjaka iz komisije, dok se Srbi i Hrvati nisu složili, te su sačinili svoje verzije. Koja je verzija izvještaja došla do članova Predsjedništva BiH i danas je nepoznanica, ali kako nije bilo nikakvih sankcija, već su ti srpski oficiri napredovali u službi, jasno je da je Pendeš proslijedila verziju po kojoj se nije ništa spornog dogodilo. Navodno, istraga je pokazala da nije bilo zloupotreba niti kršenja Ustava, zakona, a ni procedura.   

Očigledno je kako su i istraga i izvještaj o postrojavanju 6. pješadijske brigade OSBiH povodom neustavnog dana RS-a bili namijenjeni zataškavanju događaja i umirivanju javnosti, a ne određivanju odgovornih unutar lanca komandovanja OSBiH.

Tako se prikrila činjenica da se 9. januara u Banjoj Luci nije postrojila Počasna jedinica OSBiH, već jedan vod 6. pješadijske brigade OSBiH. Upravo se tu krije kršenje Zakona o odbrani u kojem se kaže da se upotreba jedinica OSBiH vrši u skladu sa konsenzusom sva tri člana Predsjedništva BiH.

Svi su imali prilike na snimku RTRS sa postrojavanja 9. januara čuti kako komandir predaje raport Ivaniću, u kojem između ostalog navodi da je postrojena "Počasna jednica Prvog bataljona 6. Pješadijske brigade Trećeg puka Republike Srpske", a ne Počasna jedinica OSBiH.

Da bi iz kasarne Kozare bilo ko od oficira OSBiH izveo pripadnike 6. Pješadijske brigade morao je imati naredbu Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta do koje se dolazi konsenzusom. A nije je imao.

Jedino što je Ivanić tada imao pravo jeste angažovanje pripadnika Počasne jedinice OSBiH, i to kao asistenciju pri polaganju vijenaca na grobljima, počasnu četu, zastavnu grupu i vojni orkestar. 

Iz MOBiH izignorisali pitanje Faktora 

Iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH na čijem je čelu šefica Uma Sinanović izignorisali su pitanje Faktora vezano za sporni izvještaj, dok su na pitanje o 9. januaru ove godine odgovorili. Da li je Sinanović sama odlučila da to uradi ili je dobila naredbu od nekog? 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.