open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
Odani ljudi za opstrukcije: Koga Čović i Dodik žele u Ustavnom sudu BiH?
Iako su konkursi za izbor po jednog sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz Federacije BiH i Republike Srpske zatvoreni davno, od imenovanja novih po svemu sudeći neće biti ništa dok se ne konstituiraju novi sazivi Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Narodne skupštine RS-a.
05.10.2022. u 08:37
get url
text

Mati Tadiću mandat je istekao još u augustu jer je navršio 70 godina života, što je limitirajući faktor za sudije.

Tu je i Miodrag Simović (1952. godište) koji također zbog starosne dobi napušta poziciju sudije.

Na konkurs u FBiH prijavilo se 14 kandidata, a među njima su Danica Šain, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak...

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, HDZ i njegov lider Dragan Čović odustali su od prvobitnog favorita Zvonke Mijana, te će najvjerovatnije u Ustavnom sudu BiH sjediti odani HDZ-ov vojnik Bariša Čolak.

Kada je riječ o sudiji kojeg treba da imenuje NSRS, prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik dvoumi se između Milana Blagojevića, koji je podnio ostavku na mjesto sudije u Okružnom sudu u Banjoj Luci nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida, i Radomira Lukića, koji je bio član pregovaračkog tima Republike Srpske u Ženevi, New Yorku i Daytonu.

Osim Blagojevića i Lukića, na konkurs su se prijavili i Ognjen Tadić, Ljubomir Kuravica, Drago Ševa, Ljubomir Ožegović, Tiho Džakić...

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ima devet sudija. 

Dvoje imenuje Narodna skupština Republike Srpske, četvero Zastupnički dom Parlamenta FBiH, a troje međunarodnih sudija imenuje predsjednika Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

Predsjednica Ustavnog suda BiH je Valerija Galić, potpredsjednici Miodrag Simović, Mirsad Ćeman i Helen Keller, sudije Seada Palavrić, Zlatko Knežević, Angelika Nussberger i Ledi Bianku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.