open-navfaktor-logo
search
Simbolično u 11.07 sati
Odata počast žrtvama genocida, Drinom iz Goražda zaplovile ruže
Rukometaši Radničkog iz Goražda bacanjem ruže u rijeku Drinu i ove godine odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici.
11.07.2023. u 12:53
get url
text
Goražde, sjećanje, Drina, žrtve genocida, Srebrenica

U vrijeme dok u Srebrenici traje obilježavanje tužnih 28. godišnjice genocida, mladi rukometaši simbolično u 11.07 sati krenuli su sa platoa Gradske dvorane Mirsad Hurić, prošetali ulicama grada do Mosta žrtava genocida u Srebrenici, sa kojeg su u rijeku Drinu bacili ruže te učenjem Fatihe odali počast žrtvama najmasovnijeg zločina na tlu Evrope, nakon Drugog svjetskog rata.

- Sa svojim igračima i ostalim zainteresovanim građanima svake godine obilježavamo godišnjicu genocida u Srebrenici. Ovo je simboličan čin suosjećanja žrtvama genocida kojim šaljemo jednu snažnu poruku i gajimo kulturu sjećanja, da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi – kazao je predsjednik RK Radnički Haris Fidahić.

Naglašava kako se istina o Srebrenici posebno treba prenositi mlađim generacijama te su u današnjoj šetnji većinom učestvovali mlađi članovi kluba.

- Danas ovom tradicionalnom šetnjom i ružama koje su zaplovile Drinom šaljemo poruku i podršku majkama Srebrenice da nećemo i ne smijemo zaboraviti, sa željom da se takvo zlo nikada i nigdje više ne dogodi – rekao je igrač RK Radnički Adis Hadžić.

Rukometašima Radničkog pridružio se i jedan broj građana koji su na ovaj način željeli odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, a tačno u podne u Goraždu se oglasila i sirena u trajanju od jedne minute u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.