open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Odavanjem počasti delegacije obilježile 2. maj: Dan kada je odbranjeno Predsjedništvo BiH i država
U okviru manifestacije "Dani Kantona Sarajevo", delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva obilježile su 29. godišnjicu bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine polaganjem cvijeća na mezarju Kovači.
02.05.2021. u 11:46
get url
text

Također, počast šehidima iz proteklog rata u BiH i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću odale su brojne delegacije svih nivoa vlasti, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izjavila je da je ovo jedan od najvažnijih datuma za odbranu grada Sarajeva, ali i odbranu BiH.

VEZANI TEKST - Dževad Topić Topa o 2. maju 1992: Šta je odbrana Sarajeva značila za državu BiH

- Delegacija Grada Sarajeva je danas tu da oda počast svim hrabrim braniocima koji su uspjeli sačuvati našu državu, naš grad, i ja mislim da je ovo najmanje što možemo uraditi kao bi zahvalili svima onima koji su dali svoje živote za sve ono što mi živimo danas - rekla je Karić.

Dodalča je da ukoliko želimo lijepu i svijetlu budućnost, moramo voditi računa i brinuti o našoj historiji i moramo se uvijek boriti za istinu, jer samo tako možemo napraviti napredak na svim poljima.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović istakao je da je vrlo važno obilježavati ovakve datume i odati počast svim braniocima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i države BiH.

- Mi u Kantonu imamo 111 važnih datuma, događaja i ličnosti koje obilježavamo. Važno je za buduće generacije da ne izgube identitet sa ovom državom, sa našom borbom i sa svim što se dešavalo u proteklom periodu - kazao je Osmanović.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je kazao da će 2. maj 1992. godine ostati upisan u historiju kao dan kada je odbranjeno Predsjedništvo BiH, a na neki način i država Bosna i Hercegovina.

- Prevažno je obilježavanje ovakvih i sličnih događaja zato što je ovo jedan od najznačajnijih događaja za Bosnu i Hercegovinu. Također, 2. maj 1992. godine obilježen je hrabrom odbranom, prije svega Predsjedništva BiH, a samim tim i simbolično i države Bosne i Hercegovine. Kada su u pitanju obilježavanja, važno je dati do znanja da, kada postoji volja i želja da se odbrani ponos i čast svojih građana, moguće je odgovoriti i spriječiti zulum od bilo koga, u tom momentu od jedne od najvećih sila kao što je bila Jugoslavenska narodna armija - istakao je Okerić.

Nakon mezarja Kovači, položeno je cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Delegacije će u toku dana položiti cvijeće na groblju "Lav", mezarju "Stadion" te na centralno Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad.

Podsjetimo, specijalne jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije uz pomoć brojnih paravojnih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušali su zauzeti zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, no tog dana počela je opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanjem…, ali su, isto tako, mučeni i iznurivani prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom i prirodnim plinom, izgladnjivani… No, upornost da se grad odbrani i želja za preživljavanjem su pobijedili i Sarajevo nikad nije palo u ruke agresora na BiH.

{$galerijaFotografija}

I delegacija Općine Centar je u okviru Dana Općine Centar, u znak sjećanja na odbranu Sarajeva ratne 1992. godine, položila cvijeća na gradskim spomen-obilježjima.

Danas je i Dan OPćine Stari Grad čija je delegacija jutros, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, odala počast utemeljitelju Sarajeva Isa-begu Ishakoviću, najvećem vakifu grada Gazi Husrev-begu, najboljim sinovima koji leže na Šehidskom mezarju Kovači i rahmetli predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je podsjetio da je Općina Stari Grad 2. maj kao Dan Općine počela obilježavati odmah nakon agresije na našu zemlju.

- Općina Stari Grad je sigurno iznijela teret odbrane grada Sarajeva, a samim tim i države BiH. Malo ko zna da je u Općini Stari Grad funkcionisalo puno rukovodstvo tokom agresije, što nije bio slučaj u općinama Centar i Novo Sarajevo, Novi Grad djelimično, a Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Trnovo su bili okupirani. Jedina općina koja je tada radila u punom kapacitetu je Stari Grad - rekao je Hadžibajrić.

Dodao je da je Općina Stari Grad u poslijeratnom periodu značajno obnovljena, prvenstveno vlastitim sredstvima, te da će nastaviti razvijati Stari Grad.

Hafiz Sadrudin ef.Išerić, imam Careve džamije, dočekao je jutros delegaciju Općine Stari Grad u haremu Careve džamije te kazao da je to jedina institucija u gradu Sarajevu koja oficijalno dolazi na mezar Isa bega Ishakovića.

20210502085933_0J4A0983.JPG
1 od 27
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.