open-navfaktor-logo
search
Zaštita Bunskih kanala
Odbačen zahtjev investitora za prethodnu vodnu saglasnost za gradnju malih hidroelektrana na Buni
Nakon održane javne rasprave u maju ove godine na kojoj su građani i ekološka udruženja pokazali da su protiv gradnje malih hidroelektrana (mHE) Buna 1 i 2, Agencija za vode Jadranskog sliva odbacila je zahtjev investitora za prethodnu vodnu saglasnost za gradnju mHE na Buni.
13.07.2022. u 08:12
get url
text

Predstavnik neformalne grupe građana (NGG) "Stop izgradnji mHE na Buni" Miroslav Barišić kazao je kako su sretni što korak po korak idu prema trajnoj zaštiti Bunskih kanala, navodi se u saopćenju za javnost.

- Pred nama su duga tri mjeseca tokom kojih će se raditi na izmjeni Prostornog plana Grada Mostara jer sve dok se ne usvoji izmijenjeni prostorni plan, na snazi je trenutni u kojem su ucrtane dvije male hidroelektrane na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishodi potrebne dozvole. Međutim, sve ove odluke donesene u korist zaštite interesa građana daju nam poticaj da ne odustajemo. Naša borba i dalje se nastavlja, nećemo odustati dok se trajno ne zaštite Bunski kanali, a to će se dogoditi i kada Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona raskine koncesijski ugovor za ove dvije mHE - istakao je Barišić.

Nakon što je građanska inicijativa zatražila izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacijskog plana tog područja, koji je trenutno na snazi, bez čekanja usvajanje novog prostornog plana, Gradsko vijeće Mostara usvojilo je odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar.

Izmjene predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara, a prema donesenoj odluci rok za izradu izmjena i dopuna Plana je tri mjeseca od dana stupanja na snagu te odluke.

- Ovim putem još jednom pozivamo sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu da zaštite interese građana i da u okviru svojih nadležnosti trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE. Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode - poručili su iz NGG "Stop izgradnji mHE na Buni".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.