open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Odbijen prijedlog za mjere zabrane osuđenima za zločine u Bužimu
Sud Bosne i Hercegovine odbio je usmeni prijedlog Tužilaštva za određivanje mjera zabrane sedmerici bivših pripadnika Armije BiH koji su nepravosnažno osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bu
AUTOR: Detektor
11.03.2024. u 10:59
get url
text
Nakon što je izrečena prvostepena presuda, Tužilaštvo BiH je zatražilo da im se odrede mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta.
- Sud BiH je donio odluku kojom je odbijen, kao neosnovan, usmeni prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane prema optuženima Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajrektareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Samiru Isakoviću i Huseinu Isakoviću, nakon izricanja prvostepene presude - rečeno je iz ove institucije za Detektor.
Na ovu odluku dozvoljena je žalba.
Bajraktarević je osuđen na 12 godina zatvora, Salkić na osam, Nanić i Kudelić na po pet godina, Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i po zatvora. Nedžad Bapić je oslobođen po svim tačkama optužnice.
Proglašeni su krivim za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u improvizovanom zatvoru koji je bio smješten u bivšem hotelu "Radoč" u Bužimu, od novembra 1994. do augusta 1995. godine – i to Nanić u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić te Samir i Husein Isaković kao pripadnici Vojne policije ove brigade.
Zločini su, navodi se u presudi, počinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne te njenim simpatizerima.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.