open-navfaktor-logo
search
Koruptivna djela
Odbijen prijedlog za pritvaranje direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke institucija BiH, koji je uhapšen u utorak, 24. maja, zbog istrage za koruptivna djela.
27.05.2022. u 12:26
get url
text

Sud je rješenje donio 25. maja, nakon čega je Šojić pušten na slobodu.

- Prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenom Draganu Šojiću odbijen je kao neosnovan - saopćeno je iz Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH ranije su naveli kako je pritvor zatražen zbog opasnosti od bjekstva jer osumnjičeni ima državljanstvo Srbije, gdje često putuje i boravi, ali i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

VEZANI TEKST - Ko je uhapšeni Šojić: Šarovićev čovjek od povjerenja, rat proveo na Jevrejskom, svjedočio u korist Karadžića

U prijedlogu za pritvor navedeno je i to da je riječ o ovlaštenoj osobi i dužnosniku institucije, te da je Tužilaštvo tokom istrage prikupilo dokaze da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene radnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije.

Šojić je osumnjičen da je počinio teške zloupotrebe službenog položaja, u vezi s dolaskom i boravkom na radnom mjestu, kao i zloupotrebu sredstava navedene Službe za zajedničke poslove institucija BiH u privatne svrhe. Tereti se i za neprimjereno i nezakonito postupanje prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih prava, kao i ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda BiH, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.