open-navfaktor-logo
search
Nepravosnažna presuda
Odbijen zahtjev Šemsudina Mehmedovića za naknadu štete od 30.000 KM
Državni sud donio je nepravosnažnu presudu kojom je odbijen zahtjev Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, za naknadu štete koju je tražio zbog duševne boli izazvane hapšenjem i istragom protiv njega za ratne zločine počinjene u Tešnju, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
01.09.2021. u 17:08
get url
text

Nakon što je tužio Bosnu i Hercegovinu zbog duševne boli izazvane hapšenjem i istragom za ratne zločine, Mehmedović je u julu ove godine zatražio naknadu nematerijalne štete u iznosu od 30.000 konvertibilnih maraka (KM).

Državni sud je potvrdio da je donesena nepravosnažna presuda kojom se odbija njegov tužbeni zahtjev.

- Sud Bosne i Hercegovine je 17. augusta 2021. godine donio nepravosnažnu presudu u predmetu tužitelja Šemsudina Mehmedovića, kojom je odbijen zahtjev tužitelja za naknadu štete. Na presudu je dozvoljena žalba u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke koja se podnosi Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine - rečeno je za BIRN BiH iz ove institucije.

U zahtjevu za naknadu štete je navedeno da je Mehmedović dokazao kako je prva saznanja o provođenju istrage stekao iz medija i da nikada nije formalno upoznat, te da je takvo postupanje dovelo do "dugogodišnje harange intenzivno ispraćene medijskim napisima".

Kao jedan od razloga za tužbu i traženje naknade nematerijalne štete navodila se i dugotrajnost istrage, obustavljene 2018. godine.

Mehmedović je 19. jula 2013. godine bio pozvan da dođe u Tužilaštvo radi davanja iskaza u predmetu protiv tadašnjeg direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i tada su se, u trenutku spremanja i polaska na saslušanje, pojavila “tri maskirana lica” s teškim oružjem, a što je izazvalo veliku traumu kod tužitelja, navodi se.

- Tako da nakon njihova upada jednostavno se osjećao bespomoćnim, jer nije znao o čemu se radi, zapravo smatrao je da se radi o nekom razbojništvu, pljački ili slično - stoji u tužbenom zahtjevu, a o čemu je BIRN BiH ranije izvještavao.

Svjedočeći u svoju korist 8. jula ove godine, Mehmedović je rekao da je iz medija i od političkih oponenata iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saznao da se protiv njega vodi istraga od 2012. godine, iako neke istrage datiraju još odranije.

- Bio sam izložen javnom linču, s naručenim tekstovima. Nisam vjerovao da neko na pravdi Boga može da bude linčovan. Sticao sam dojam da sam sve slabiji, neugledan, bespomoćan, jer nemam pravne zaštite - kazao je tada Mehmedović.

Na ovu odluku dozvoljena je žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.