open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Odbijena Sivrina ostavka, veliki protest prosvjetnih radnika u KS 16. juna
Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH – KO KS) je na današnjoj sjednici odbio prihvatiti ostavku Saudina Sivre na funkciju predsjednika Kantonalnog odbora, koja je podnesena 28 aprila.
06.05.2022. u 18:29
get url
text

Odbor je dao bezrezervnu podršku u njegovom radu te izrazio punu spremnost Kantonalnog odbora za sve sindikalne akcije sa ciljem vraćanja digniteta prosvjetnih radnika, koje Saudin Sivro, kao predsjednik Kantonalnog odbora predloži organima i članstvu Sindikata u narednom periodu.

Štrajk upozorenja 

Kantonalni odbor je donio odluku o održavanju velikog mirnog protestnog skupa pod nazivom "Vratite dignitet prosvjetnim radnicima" koji će se realizirati u četvrtak, 16. juna, od 11 do 13 sati.

Kantonalni odbor je donio odluku da se IV redovna sjednica Skupštine povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo održi u petak, 20. maja s početkom u 18 sati u Domu sindikata i Skupštini povjereništva predložio donošenje odluke o organizaciji štrajk upozorenja 25. maja od 7:30 sati do 9:30 sati u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

Štrajk upozorenja se organizuje s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima, zaštite digniteta, radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa članova sindikata, te se u tom cilju postavljaju se sljedeći zahtjevi:

1. smjena ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo,
2. povećanje plaća za 20 posto,
3. donošenje novih pedagoških standarda i normativa po mjeri radnika i učenika,
4. potpuno poštivanje zakona, kolektivnog ugovora i pedagoških standarda i normativa,
5. zapošljavanja u Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja putem javnog konkursa i smanjenje bezobrazno visokih plaća u istom u odnosu na plate radnika u osnovnim i srednjim školama, predškolskim i ustanovama kulture i nauke - navodi se u saopćenju Sindikata.

Dodaje se da je Kantonalni odbor je donio odluku o održavanju velikog mirnog protestnog skupa pod nazivom "Vratite dignitet prosvjetnim radnicima" koji će se realizirati u četvrtak, 16. juna od 11 do 13 sati.

Traže smjenu ministrice obrazovanja 

- Protestni skup se organizira i održava s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima. Na protestnom skupu će radnici zahtjevati da im se vrati dostojanstvo kroz:

1. smjenu ministrice za odgoj i obrazovanje,
2. povećanje plaća za 20 posto,
3. donošenje novih pedagoških standarda i normativa po mjeri radnika i učenika,
4. potpuno poštivanje zakona, kolektivnog ugovora i pedagoških standarda i normativa,
5. zaustavljanje zapošljavanja u Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja bez javnog konkursa i smanjenje bezobrazno visokih plaća u istom u odnosu na plate radnika u osnovnim i srednjim školama, predškolskim i ustanovama kulture i nauke.

Sindikalni povjerenici će u ponedjeljak, 9. maja dobiti precizna zaduženja za pripremu masovnog protestnog skupa a članovi Sindikata se pozivaju da sve pripreme za štrajk upozorenja za 25. maj i veliki mirni protestni skup 16. juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.