open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Odbijena žalba Tužilaštva: Ramiz Dreković pravosnažno oslobođen
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine na prvostepenu presudu kojom je nekadašnji komandant 4. korpusa ARBiH Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratni zločin na području Kalinovika, te mu potvrdilo oslobađajuću presudu.
22.11.2023. u 10:50
get url
text

Informaciju su Faktoru potvrdili branioci generala Drekovića Kadrija Kolić i Mirsad Crnovršanin.

Ova presuda je konačna i na nju nije dozvoljena žalba.

Podsjetimo, tokom izricanja prvostepene presude predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić naveo je da nije dokazano da je Dreković naredio granatiranje civilnih ciljeva u Kalinoviku u maju i junu 1995.

- Da bi se u konkretnom slučaju mogla utvrditi krivična odgovornost optuženog, mora se dokazati da je optuženi izdavao naredbe i da se po tim naredbama postupalo - dodao je Gluhajić.

Za prvu tačku optužnice je, dodao je on, nesporno utvrđeno da je Dreković 25. maja izdao naredbu da se ostvari vatra sa pet projektila te da je došlo do ranjavanja 11-godišnjeg dječaka.

 - Međutim, ocjena Vijeća je da Tužilaštvo nije dokazalo da je do ranjavanja došlo postupanjem po naredbi optuženog - kazao je Gluhajić.

Kad su u pitanju druga i treća tačka optužnice, koje obuhvataju ubistvo 15-godišnje učenice i ranjavanje pet učenika od 3. juna, kao i ranjavanje jednog civila 22. maja, Vijeće je utvrdilo da su jedinice Četvrtog korpusa djelovale u tim danima.

Gluhajić je naveo da za ove dvije tačke optužnice u spis nisu uložene naredbe Drekovića, kao ni da su optuženom dostavljeni izvještaji o dejstvima.

Sudija je napomenuo da vještaci Tužilaštva, zbog proteka vremena i nastalih promjena, nisu mogli sa sigurnošću utvrditi kalibar projektila i vrstu oružja koja je korištena u slučajevima iz optužnice.

Dreković je bio optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a nekoliko civila ranjeno.

Tokom suđenja koje je trajalo četiri godine, a kako je to u završnim riječima istaknuo njegov branilac Mirsad Crnovršanin, Tužilaštvo BiH nije materijalnim dokazima potkrijepilo tvrdnju da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.