open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Odbijeno da zastupnici danas rasprave i glasaju o smanjenju osnovice za plaće funkcionera
Nije bilo dovoljno glasova zastupnika da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas po hitnom postupku razmatra dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim je predviđeno da osnovica za obračun plaća funkcionera od idućeg mandata bude smanjena na 475 KM. 
30.08.2022. u 14:33
get url
text
Sa sjenice Zastupnikog doma PSBIH
Sa sjenice Zastupnikog doma PSBIH

Ovaj zakon predložio je zastupnik Naše stranke Damir Arnaut, a podršku su najavili iz Kluba zastupnika SDA i SDP-a. Međutim, sa 23 glasa za, deset protiv i četiri suzdržana, nije bilo entitetske većine da se ovo nađe na dnevnom redu. 

Arnaut je predložio osnovicu kakva je bila prije nego što je povećana za sve zaposlene u institucijama BiH, pa time i parlamentarce i ministre, na 535 KM od jula ove godine. Povećanjem osnovice plaže članova Predsjedništva BiH su povećane za 600 KM, ministara i parlamentaraca za oko 500 KM... Time je povećan i paušal parlamentaraca za oko stotinu KM s obzirom na to da se paušal veže za osnovicu. 

Arnaut je obrazložio da se po Ustavu BiH primanja zvaničnika ne mogu umanjiti za vrijeme trajanja mandata pa stoga predlaže da smanjenje osnovice ide od idućeg mandata. 

- Ovo ne mora biti usvojeno do oktobra, ali je nužno da se usvoji do decembra, prije početka novog mandata - dodao je Arnaut. 

Alma Čolo, zastupnica SDA, najavila je podršku zastupnika ove stranke.

- Osnovca od 535 KM je bila na inicijativu sindikata državnih službenika koji su mjesecima štrajkovali pred zgradom Parlamenta BiH. Ta osnovica je uvrštena u budžet. U SDA smo odlučili i svoje povećanje uplatili Udruženju "Pomozi.ba" za prošli mjesec, to je po 600 KM, ali bih voljela da se ovo zakonski uredi jer nije uredu da su povećane plaće i predlažem da se uvrsti u dnevni red - rekla je Čolo.

No nije bilo volje svih zastupnika da ovo bude na dnevnom redu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.