open-navfaktor-logo
search
Rad na reformama
Odbio format sastanka s Dodikom i Čovićem: Izetbegović jedan na jedan s Varhelyijem o kandidatskom statusu
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije prihvatio poziv evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na sastanak u formatu koji bi uključivao predsjednike SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića.
01.07.2022. u 18:06
get url
text

Umjesto sastanka u tom formatu, Izetbegović i Varhelyi će naredne sedmice održati bilateralni sastanak, na kojem će razgovarati o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

- Kao što sam naglasio u svom prvom pismu, format zajedničkog sastanka, na kojem bi u ime Bosne i Hercegovine prisustvovali predstavnici konstitutivnih naroda, umjesto predstavnika državnih institucija, za mene nije prihvatljiv i drago mi je što ste odustali od takvog formata – navodi se u Izetbegovićevom pismu.

Izetbegović je predložio da se nastavak razgovora na temu ubrzanog usvajanja zakona neophodnih za dodjeljivanje Bosni i Hercegovini kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji nastavi sastankom sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Smatram da bi sastanak u takvom formatu mogao rezultirati konkretnijim rezultatima u ispunjavanju ključnih kriterija neophodnih za sticanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine – zaključuje se u pismu.

Sastanci sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje organizuju se u svrhu dobijanja "zelenog svjetla" Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.