open-navfaktor-logo
search
Osuđen za Kapiju
Odbjeglog zločinca Novaka Đukića tek ove godine izbrisali s biračkog spiska
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) tek početkom 2020. godine je iz Centralnog biračkog spiska izbrisala Novaka Đukića, pravosnažno osuđenog zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji, koji se godinama nalazi u Srbiji i za kojim je raspisana potjernica.
23.10.2020. u 16:02
get url
text

Đukić je, kako je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala ranije, bio upisan u Centralni birački spisak za Opće izbore 2018. u Banjoj Luci, iako se i tada nalazio u bjekstvu, što je kod porodica žrtava s Kapije izazvalo ogorčenje zbog propusta državnih institucija.

Iz CIK-a su ranije podsjetili da je Đukić 28. septembra 2010. brisan iz Centralnog biračkog spiska jer se od 10. septembra iste godine nalazio na izdržavanju kazne zatvora, ali i na rješenje Suda BiH od 14. februara 2014. kojim mu je obustavljeno izdržavanje kazne dugotrajnog zatvora od 25 godina, nakon čega je pušten na slobodu.

- Na osnovu tog rješenja Suda BiH, a o svemu tome smo dobili obavijest Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Banja Luka, CIK BiH je 28. augusta 2018. godine upisao Novaka Đukića u Centralni birački spisak - kazali su tada u CIK-u i najavili da će od Suda BiH tražiti informaciju o trenutnom statusu Đukića, od čega će zavisiti daljnje postupanje.

Iz Državnog suda su rekli za BIRN BiH da nakon provjere kroz upisnike koji se vode za 2018., 2019. i 2020., nisu primili dopis CIK-a u vezi sa statusom osuđenog Novaka Đukića, dok se CIK s druge strane pozvao na akt Suda BiH od 31. januara 2020. u kojem je navedeno da je on osuđen na 20 godina zatvora i da nije stupio na izdržavanje kazne, zbog čega je raspisana potjernica.

- Shodno izloženom i činjenici da je Novak Đukić osuđen na kaznu zatvora zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava, a da se nije javio na izdržavanje kazne, Centralna izborna komisija je odlučila da ga briše iz Centralnog izbornog spiska - kazali su u CIK-u.

Odluka da Đukić neće biti upisan u Centralni izborni spisak je donesena na sjednici CIK-a održanoj 13. februara ove godine.

U CIK-u podsjećaju da, prema Izbornom zakonu BiH, nijedno lice koje izdržava kaznu koju su izrekli sudovi u BiH ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ne može biti upisano u Centralni birački spisak, niti može biti kandidat ili imati bilo koju izbornu funkciju na teritoriji BiH.

Uvidom u Centralni birački spisak utvrđeno je da se na njemu ne nalazi Đukić.

Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

On je u februaru 2014. pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Za Đukićem je potjernica raspisana u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.