open-navfaktor-logo
search
Zakonodavna vlast
Odblokirana Skupština HNK, upražnjeno jedno mjesto u rukovodstvu
Ukradena je godina života ovom kantonu, rekao je Raguž
15.10.2019. u 14:59
get url
text

Nakon osam mjeseci blokade rada Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, pred zastupnicima se danas našlo više prijedloga i izmjena zakona. Usvojen je, između ostalog, Zakon o zaštiti porodica s djecom, prema kojem svako novorođeno dijete u kantonu ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 400 maraka, što do sada nije bio slučaj.

Zastupnik Slaven Raguž (HRS), kazao je kako je skoro godinu dana zastupnicima bilo uskraćeno pravo pozivanja na odgovornost predstavnika izvršne vlasti.

-Uskraćeni smo implementirati ono zbog čega je narod glasao za nas, zapravo ukradena je godina života ovom kantonu. U ovom periodu niko nije kontrolisao trošenje budžetskog novca, pitanje namještanja konkursa što je praksa rada u cijeloj državi - izjavio je Raguž.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Tomislav Martinović (HDZ-a BiH) naglašava kako je nastavak rada dio političkih dogovora i kompromisa.

-Ono što smo se dogovorili ćemo ostvariti, pa i vrlo brzo sustići zaostatak koji je nastao. Nas u decembru čeka budžet i finansijski planovi fondova. Nastojat ćemo da te dokumente usvojimo u ovoj godini - kazao je Martinović.

Skupština bi danas, dodaje, trebala ispraviti nepravednost novog Zakona o PIO-u prema policijskim službenicima koji će moći odabrati pet najpovoljnijih godina koje će im ulaziti u obračun penzije.  Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, istiće kako je ovo zakonodavno tijelo konstitusano samo u mjeri da može funkcionisati jer još nije izabran zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

Mjesto u rukovodstvu Skupštine HNK koje pripada srpskom narodu očigledno će ostati upražnjeno, s obzirom da na nivou Kluba Zora Dujmović (HDZ BiH) i Vesna Saradžić (SDP) nisu uspjele postići dogovor.

- Rješenja za to mjesto nemamo, jer nema prijedloga Kluba srpskog naroda, kako to nalaže Ustav. Imamo poslovničku devijaciju, koja je kontradiktorna i nije usklađena sa Ustavom FBiH. Naš Ustav kaže da svaki narod ima pravo na svog predstavnika u rukovodstvu ukoliko je on izabran... Dalje se navodi da odluku donosi Klub, a onda se u naš poslovnik potpuno neprirodno umetnula odredba koja kaže da ukoliko nema stava kluba to mjesto upražnjeno. Znači poslovnik i Ustav su u koliziji i tu će se morati tražiti neko rješenje - pojasno je Martinović.

Sigurnosna situacija bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Skupštine HNK.

-Izuzimati HNK po pitanju sigurnosne situacije nije uredu, jer ovaj kanton statistički po tom pitanju ne odstupa od Federacije i države. Treba gledati cjelokupni kontekst života u BiH i udaljavanje političke kaste od običnog čovjeka. Pravo pitanje je i kako krivičnih djela nema puno više? Izdvajati HNK od ostatka države je iluzorno. Ne odstupamo od ostatka države - istaknuo je Raguž. 

Po njemu je situacija katastrofalna.

-Prosječna potrošačka korpa je 2.400 KM. Prosječna plaća je 894 KM. Uzimajući uvjete u realnom sektoru, lako je dokazivo da prosječna plaća ne prelazi 600 KM. Zamislite kako porodica koja živi od 600 KM može dočekati kraj mjeseca - konstatovao je Raguž.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.