open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na žrtve
Odbor za dijalog MC Srebrenica posjetio Ahmiće: Zločinac Kordić i oni koji ga veličaju trebaju doći i kleknuti ovdje
Odbor za dijalog Memorijalnog centra Srebrenica je posjetio prije dva dana Ahmiće u okviru aktivnosti projekta "Istina, dijalog, budućnost" koji se realizira uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.
23.03.2023. u 15:16
get url
text

Tom prilikom su posjetili spomenik ubijenima gdje su se poklonili žrtvama i sreli se sa predstavnicima žrtava, na čelu sa Arminom Ahmićem, predsjednikom udruženja "16. april".  

- Kada obilazimo mjesta stradanja na kojima su ubijeni civili, u mislima su nam naša djeca, naša braća i muževi. Nama ostaje jedino da se sjećamo i da podsjećamo svijet da se moraju sjećati svi, kazniti zločince i ubice, ne dati ni jednu žrtvu zaboravu, da li ona bila naša žrtva ili u Ahmićima. Dok možemo odlazit ćemo na ovakva i slična mjesta i dati svoj doprinos da se nikad ne zaboravi, a da se nikad više ne smije ponoviti – nikome - poručile su majke Srebrenice.

Na selo Ahmiće je 16. aprila 1993. godine izvršen napad jedinica Hrvatskog vijeća odbrane gdje je ubijeno 116 žrtava bošnjačke nacionalnosti, od kojih je najmlađa bila tromjesečna beba. Za ovaj zločin je osuđen Dario Kordić, pored još dvojice pripadnika HVO-a, na 25 godina zatvora pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

- Nema te fašio tvorevine koja može opravdati ubistva 116 nevinih ljudi, civila, među njima beba od tri mjeseca i starca od 82 godine – što se desilo u Ahmićima. Presuđeni ratni zločinac koji je naredio ubistva u Ahmićima, Dario Kordić zajedno sa onima koji ga veličaju danas, a nažalost dio su političke scene Bosne i Hercegovine, trebaju doći i kleknuti u Ahmićima i zamoliti oprost od žrtava, a ne predstavljati ga kao 'uzor i mučenika' u svom narodu - poručila je članica Odbora za dijalog Štefica Galić, tokom posjete Ahmićima, saopćio je MC Srebrenica.

Odbor za dijalog čine predstavnice udruženja porodica žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici, uposlenici/e Memorijalnog centra, članovi/ce akademske zajednice Bosne i Hercegovine i aktivisti/ce iz oblasti tranzicijske pravde. Cilj Odbora je da, kroz posjete mjestima stradanja i komemoracije civilnih žrtava, uspostavi dijalog sa drugim memorijalima i porodicama žrtava, komunicira činjenice o genocidu u Srebrenici, te razgovara o mogućnostima saradnje na prevenciji novih zločina. Do sada su posjetili Mauthausen, Dachau, Goražde, Mostar, Stolac i Grabovicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.