open-navfaktor-logo
search
Apelacija
Odbor za ustavna pitanja NSRS-a: Neosnovan zahtjev za ukidanje Ministarstva za evropske integracije RS-a
Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a danas je utvrdio odgovor Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine na zahtjev sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za ocjenu ustavnosti člana 15. stav 1. tačka 16. i člana 31. Zakona o entitetskoj upravi u smislu usklađenosti za Ustavom BiH.
16.02.2021. u 11:04
get url
text

VEZANI TEKST - Bošnjaci traže ukidanje Ministarstva za evropske integracije RS-a, zadire u poslove koji su nadležnost države 

- Odbor ističe da je navedeni zahtjev dijela Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda neosnovan i da ga je Ustavni sud BiH, prije svega, zbog nepostojanja aktivne legitimacije trebao odbaciti, kao i da je zahtjev meritorno neosnovan zbog pogrešnog tumačenja Ustava BiH - saopćeno je iz Narodne skupštine RS-a.

Dodaje se da podnosioci zahtjeva pokušavaju "pogrešno predstaviti da je osporenim članom Zakona o entitetskoj upravi prekršen Ustav BiH u oblasti vanjske politike, gubeći iz vida da Ustav BiH članom III/2 definiše nadležnost entiteta za sklapanje sporazuma sa državama i međunarodnim organizacijama".

- S tim u vezi nadležnosti propisane u osporenim članovima Zakona o entitetskoj upravi, odnosno djelovanje Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a su u skladu sa Ustavom BiH i u potpunosti su koherentne sa vanjskom politikom BiH i međunarodnim sistemom uspostavljenim u okviru Vijeća Evrope, a posebno sa obavezama koje je BiH preuzela zaključenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nijedna odbredba Ustava BiH ne zabranjuje RS-u da ima puno pravo da stupa u međunarodne odnose na regionalnom nivou i da održava međunarodnu saradnju - navodi se u saopćenju.

Na kraju se ističe da Odbor za ustavna pitanja smatra da je "apsurdno potenciranje i ukazivanje na promjenu naziva Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i uvjetovanje promjene naziva promjenom nadležnosti, jer radom Ministarstva nije narušen suverenitet ustavnih nadležnosti BiH, nego su, naprotiv, one potvrđene".

Podsjetimo, delegati iz Kluba Bošnjaka u apelaciji Ustavnom sudu BiH tražili su ukidanje Ministarstva za evropske integracije RS-a jer zadire u poslove koji su nadležnost države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.