open-navfaktor-logo
search
Konstituirajuća sjednica
Odbornik u Bosanskoj Dubici odbio da položi zakletvu: To ću uraditi pred zastavom BiH
Jasmin Spahić, odbornik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Bosanske Dubice, na današnoj konstituirajućoj sjednici odbio je položiti zakletvu, budući da u sali u kojoj se zasjeda i polaže svečana zakletva nije bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine, već su postavljeni samo simboli općine i entiteta Republika Srpska.
28.01.2021. u 14:00
get url
text

- Žao mi je, ali ne mogu dopustiti da se i na ovakav način negira BiH. Želim položiti svečanu zakletvu i raditi onako kako ona nalaže, ali isto tako želim položiti zakletvu i pred zastavom BiH, simbolom moje domovine jer bez nje nema ni nas. Isticanje zastave BiH obavezno je i po zakonu i Ustavu ove zemlje. Na osnovu toga sam upozorio prisutne da se ne može nastaviti rad Skupštine iz razloga što za to nisu ispoštovani osnovni uvjeti – kazao je Spahić za Faktor.

On je dodao da je nakon toga napustio zasjedanje, ali da je većina nastavila rad Skupštine.

- Nakon toga je i opozicija napustila sjednicu zato što nije ispoštovana procedura u vezi s izborom i imenovanjem radnih tijela Skupštine, u smislu odabira kadidata za odbore, odnosno komisije Skupštine općine - objasnio je.

Spahić je istakao da je na njegovu opasku da u sali nema državne zastave aktuelna većina predvođena SNSD-om dala obrazloženje da oni nisu obavezni da istaknu zastavu BiH u sali Skupštine općine.

- To je grubo kršenje Zakona o zastavama BiH, a član 6. Zakona kaže da je to čak kazneno djelo. Ja sam na to upozorio prisutne, međutim oni su to sve negirali i nisu htjeli da u skladu sa zakonom vrate zastavu u salu i da nastavimo dalje sa zasjedanjem Skupštine – kazao je.

Prema njegovim riječima, većina koja je ostala, odnosno 14 odbornika, protiv Zakona o lokalnoj upravi nastavili su rad Skupštine i izabrali predsjednika, potpredsjednika, i zamjenika načelnika, koji su svi iz reda istog naroda.

- I tu je prekršen Zakon o lokalnoj upravi, član 4, koji kaže da od ove četiri pozicije ne mogu biti svi iz reda istog naroda. Oni su, dakle, izabrali i predsjednika i potpredsjednika Skupštine iz jednog naroda, tačnije iz SNSD-a oba klandidata – rekao je Spahić.

Dodao je da će povodom ovoga uputiti inicijativu Ustavnom sudu BiH, te vjerovatno uložiti apelaciju i tražiti da se zastava vrati u salu Općine i da jedna od tih pozicija pripadne Bošnjacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.