open-navfaktor-logo
search
Dva ključna glasa
Odbrana antifašista i ostale bajke: HDZ-ove pobočne satnije iz "Trojke" bi da se zaboravi kako je izabran Kordić
Odluka o Mostaru je donesena na organima stranke, u skladu s politikama Naše stranke. Ja snosim odgovornost za ovu odluku. Irma Baralija i Boška Ćavar u prethodnih nekoliko dana pokazale su jednu vrstu nesalomljivosti koja mene impresionira. Ponosan sam da su to članice Naše stranke. One su Naša stranka. 
12.02.2024. u 16:46
get url
text

VEZANI TEKST - Gore društvene mreže, ovo su reakcije na izbor gradonačelnika Mostara

Riječi su ovo bivšeg predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića iz decembra 2021. godine.  

Priznanje da je gradonačelnik Mostara, HDZ-ov Mario Kordić izabran "u sladu s politikama Naše stranke", a ne kao rezultat unutarstranačkog neposluha dvije vijećnice, uslijedilo je nakon što je bilo jasno da su Irma Baralija i Boška Ćavar bile suzdržane (nevažeći listići) prilikom glasanja za izbor Kordića ili Zlatka Guzina, kandidata "Koalicije za Mostar".

Nevažeći listići vijećnica značili su automatski izbor Kordića i toga je bila svjesna apsolutno cjelokupna bosanskohercegovačka javnost. Svi izgovori za takav postupak bili su besmisleni jer rezultat je značio samo jedno - Naša stranka predala je Mostar u ruke HDZ-u.

Prethodno su i Naša stranka i SDP pokušali nametnuti svoje kandidate za poziciju gradonačelnika, za šta u startu nije bilo podrške ni između njih samih, a i produbljivali su međusobni sukob unutar tadašnjeg "BH bloka". Šef NiP-a Elmedin Konaković zdušno je podržavao sve što je bilo kontra "Koalicije za Mostar", ponajprije kontra SDA. Nije bilo tako davno, pa se svi mogu sjetiti kako je i nakon 12 godina neodržavanja izbora u Mostaru sve ostalo isto, u rukama HDZ-a.

Danas kad Mario Kordić vodi taj grad i daje izjave u skladu s politikama svoje stranke, HDZ-ove pobočne satnije iz "Trojke" tobože su uvrijeđene!? Govorimo o istim onim strankama čiji kadrovi u Vladi Federacije BiH sjede sa HDZ-ovom Sanjom Vlaisavljević koja prezimenjaka mostarskog gradonačelnika ne posmatra kao ratnog zločinca. Kad je Dario Kordić odslužio kaznu za ratni zločin, postao je građanin kao i svi drugi. Oni, ratni zločinci, moraju biti rehabilitirani, izjavila je Vlaisavljević.

Baš kao što sad iz "Trojke" kritiziraju Marija Kordića i tobože brane antifašiste, tako su i pojedini kritizirali Vlaisavljević zbog njenih izjava o onom drugom Kordiću, ratnom zločincu. Baš kao što je Naša stranka u Mostaru izabrala Marija Kordića, tako je SDP preko Igora Stojanovića, potpredsjednika Federacije, dao ključni potpis za izbor Sanje Vlaisavljević za koju ovaj drugi Kordić više nije ratni zločinac. A nije da je Vlaisavljević ranije bila cvjećka kojoj se nema šta zamjeriti i da se nije dalo pretpostaviti kakve će stavove iznositi u javnosti. 

VEZANI TEKST - Stojanović: Kordić je svojom izjavom demantovao ministricu Vlaisavljević

Princip je, dakle, isti. "Trojkaši" izglasaju pa onda kritiziraju kadrove koje su oni izabrali, čudeći se tobože što ti kadrovi nisu promijenili ćud. Mada, golim okom je vidljivo da nisu ni dlaku.  

SDP, saopćili su, izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića o tome kako su okupljanja antifašista u Mostaru veličanje zločinačkih ideologija smatra izuzetno opasnim i u, najmanju ruku, bezobraznim. Nisu u SDP-u zaboravili "utrpati" i SDA u cijelu ovu priču, pa tako navode:

- Da ne bude samo da gradonačelnik pokušava zametnuti tragove antifašizma u Mostaru, to isto rade i njegovi dugogodišnji saveznici iz SDA, kojima je nedavno zasmetala pozorišna predstava koja bi veličala antifašiste, te su je pokušali zabraniti pod smiješnim opravdanjem da vrijeđa vjernike i borce Armije BiH.

Dokaz da je SDA "zametala tragove" antifašizma u Mostaru je valjda i to što je njihov Fadil Novalić, kada je bio premijer FBiH, više uradio na obnovi i zaštiti Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, nego bilo koji SDP-ovac od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas. To što SDP-ovci automatski pod antifašiste počesto ne svrstavaju i ARBiH je tek posebna priča. 

- Čvrsto stojimo uz antifašiste Mostara, njihovo slobodno okupljanje i pravo na izražavanje vlastitih stavova uvjereni da će takvi ljudi opet postati većina u Mostaru, a i šire - povikali su iz Naše stranke uz mnoštvo kritika na račun Kordića. 

Antifašisti su, što Naša stranka ne primjećuje, većina u Mostaru, a šire i sada. Da nisu, Mostar i ova država kao takvi ne bi ni postojali. Naime, takvi ni devedesetih nisu dozvolili da Mostar bude podijeljen i poražen grad. Suprotno tvrdnji NS-ove Irme Baralije kako smo "jedni drugima palili kuće", razlika je itekako postojala. Na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja 1995. godine upravo je Mostarac Semir Drljević Lovac nosio zastavu Armije RBiH na paradi u Parizu. Onih protiv kojih je Lovac ratovao u Parizu nije bilo. 

VEZANI TEKST - Kordić odgovorio antifašistima: Nosite simbole jednog od najgnusnijih totalitarnih režima

Naša stranka i SDP već dva dana kritiziraju Kordića zbog njegovih stavova o okupljanju antifašista u Mostaru. Zasmetala je ponajprije Kordićeva rečenica "Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija (iz deklaracije EU-a o osudi totalitarnih režima: "Fašizam i komunizam dva su istovremena zla")".

Kao neko ko dolazi iz HDZ-a, stranke sklone povijesnom revizionizmu, stranke koja se u Parlamentu BiH opirala osudi režima i kasapina iz zločinačke NDH, kao gradonačelnik grada u kojem se redovno skrnavi partizansko groblje, Mario Kordić je ponajmanje pozvan da bilo kome drži lekcije. S druge strane, drugovi ljevičari, socijaldemokrate i socijal-liberali, konačno bi tebali savladati razliku između antifašista i komunističkog režima, tačnije ne poistovjećivati ih jer to naprasto nije isto. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.