open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Respiratori"
Odbrana Hodžića uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH: Ako ovo zaživi kao sudska praksa, onda više nema pravne sigurnosti
Odbrana Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina" koji je osuđen na pet godina zatvora u predmetu "Respiratori", podnijela je danas apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.
16.02.2024. u 17:08
get url
text

Kako je za Faktor navela njegova advokatica Mirna Avdibegović ugrožena je vladavina prava.

- Ne samo prema Fikretu Hodžiću, nego općenito prema građanima. Ako ovo zaživi kao sudska praksa, onda više nema pravne sigurnosti - pojasnila je ona.

Pojasnila je kako su u apelaciji ukazali na sve povrede počinjene prilikom donošenja presuda pred Sudom BiH.

-Najvažnije koje Vam mogu izdvojiti su povreda prava na pravično suđenje usljed činjenice da je Hodžić  pravosnažno osuđen za krivično djelo koje mu po svojoj pravnoj kvalifikaciji nikada nije stavljeno na teret optužnicom, to je zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Pri tome je izvršena izmjena činjeničnog opisa na način koji mu, također, nikada nije stavljen na teret - navela je Avdibegović.

Odbrana smatra, dodaje ona, kako se radi o ključnim povredama, jer se Fikret Hodžić  nikada nije mogao braniti od takvih navoda pred redovnim sudom, ovo posebno u smislu izvođenja dokaza i ispitivanja svjedoka, ali i iznošenja argumentacije u pogledu elemenata tog krivičnog djela. 

 - Njegova prva saznanja o ovoj kvalifikaciji i izmijenjene činjenice su izricanje prvostepene presude. Pri tome redovni sud nije izvršio prekvalifikaciju u smislu člana 280. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, jer je Hodžića istovremeno oslobodio po istom činjeničnom opisu za sva krivična djela za koja ga je tužilaštvo teretilo, a osudio ga za potpuno novo krivično djelo, koje čak nije ni istovrsno krivičnim djelima za koja ga je tužilaštvo teretilo. Još jedna od povreda na koju smo ukazali kroz apelaciju jeste da u konkretnom slučaju nije mogla biti ni izvršena prekvalifikacija, jer činjenični opis radnji djela koje su Hodžiću kroz potvrđenu optužnicu stavljene na teret ne sadrži ni jedan element krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ-a FBiH. 

O svemu ovome, presude ne sadrže nikakvo obrazloženje, a to je jedno od osnovnih prava svakog građanina u postupku pred sudom. Sve što se navodi je da dokazi, kako se u drugostepenoj presudi kaže impliciraju odgovornost Fikreta Hodžića. Ovo nije standard dokazivanja, jer se traži da se činjenice utvrde van razumne sumnje i da se konkretizuje svaka radnja koja se optuženom stavlja na teret. I ne samo to, nego je prilikom osude Hodžića izvršena nedozvoljena kombinacija dva krivična zakona, jer je osuđen po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pri čemu je Sud BiH na ključni element ovog krivičnog djela primijenio odredbu Krivičnog zakona Republike Srpske, što je apsolutno nedozvoljeno - istakla je ona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.