open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Odbrana Merkeza želi oslobađajuću presudu: Nije dokazano da je počinio zločin u Goraždu
Branilac Senad Bilić predložio je da Državni sud odbije optužnicu, odnosno da oslobodi krivice Merkeza, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Goraždu
12.09.2019. u 17:26
get url
text

U završnoj riječi, Odbrana Ibre Merkeza je zatražila oslobađajuću presudu, ocijenivši da dokazi Tužilaštva BiH idu u prilog optuženom i da nije dokazana njegova odgovornost za zločine počinjene u Goraždu.

Branilac Senad Bilić predložio je da Državni sud odbije optužnicu, odnosno da oslobodi krivice Merkeza, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Goraždu.

- Ovo je jedan od rijetkih predmeta gdje Odbrana gotovo svaki dokaz Tužilaštva može provesti kao svoj. Nema dokaza da je Merkez počinio ratne zločine, nego da je radio suprotno - kazao je Bilić i dodao da ova optužnica nikada nije trebalo da bude potvrđena.

On je rekao da Merkeza optužnica tereti da je planirao, naredio i počinio protivzakonito zatvaranje srpskih civila po odluci Ratnog predsjedništva Goražda od 9. jula 1992. godine, iako se optuženi usprotivio toj odluci, nije ni bio na sjednici na kojoj je odluka donesena, te je 12. jula razriješen i dužnosti člana Ratnog predsjedništva i načelnika SJB-a.

Bilić je kazao da je Merkezu, kada je otišao kod predsjednika Ratnog predsjedništva Hadže Efendića da interveniše, zaprijećeno da će biti strijeljan.

On je naveo da je Merkez ranjen 4. augusta 1992. i da nije dolazio na posao dva mjeseca.

Prema braniocu, iz dokaza proizilazi da su mještane sela Bučje doveli pripadnici 43. brigade, a da je Merkez samo dozvolio da budu zatvoreni u prostorijama policije, jer vojska nije imala svoj prostor za pritvaranje. On je dodao da je policija vršila fizičko obezbjeđenje ovih 30-ak civila, a da je ovlaštenja faktički imala vojska. Naveo je da je tim ljudima hranu obezbjeđivala vojska, da su ih ispitivala vojna lica i da im je dolazio vojni doktor.

Osim 30-ak civila iz Bučja, optužnica tereti Merkeza i za zatvaranje oko 70 civila iz Goražda u stanovima preko puta policije. Odbrana je istakla da Merkez nije ni donio tu odluku niti je pronašao prostor u koji će biti smješteni.

- Zbog sukoba sa Predsjedništvom, Merkez nije imao efektivnu kontrolu… Upravo je zbog mekih stavova prema Srbima razriješen dužnosti - rekao je Bilić.

Osvrćući se na navode optužnice da je Merkez propustio da izdaje rješenja o pritvoru, branilac je istakao da danas, u miru, uz "sve kompjutere i CMS-ove", predmeti idu u zastaru. Dodao je da nije mogao prosljeđivati prijave sudu i tužilaštvu, jer oni tada nisu ni postojali u Goraždu.

Na navode o držanju civila u nehumanim uslovima, Bilić je kazao da je hrane bilo malo i da su svi jeli isto, a da je Merkez iz ljudskih razloga zatvorenim donosio konzerve iz "Crvenog krsta".

Prema Odbrani, nisu dokazani navodi da Merkez nije dozvoljavao da civili idu u podrum za vrijeme granatiranja. U vezi sa pogibijom Čede Jovanovića 21. augusta na balkonu stana, Bilić je kazao da je taj dan bilo mirno i da je granata iznenada eksplodirala.

Merkez je optužen s Predragom Bogunićem i Ešefom Hurićem za nezakonito zatvaranje, ubistva i nečovječno postupanje prema srpskom stanovništvu u Goraždu 1992. i 1993. godine. Prema optužnici, Merkez je bio načelnik SJB-a u periodu od maja do kraja augusta 1992. godine, a nakon toga pa do februara 1993. tu dužnost de facto je obavljao Bogunić, dok je Hurić bio komandir stanice policije u tom gradu.

Odbrana Bogunića takođe je ocijenila da su pritvoreni iz Bučja bili pod ingerencijom vojske, a ne policije. Branilac Fadil Abaz rekao je da je sporno da su sva ta lica bila civili.

Analizirajući dokaze, on je kazao da Bogunić nije bio de facto načelnik od augusta 1992, već da je tu dužnost preuzeo u januaru 1993. godine. Branilac je podsjetio na svjedoke koji su viđali Merkeza u stanici sa štakama nakon ranjavanja.

Odbrana Bogunića nastavit će sa završnim izlaganjem 17. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.