open-navfaktor-logo
search
Teška noć za vatrogasce
Odbranjene kuće od požara u Neumskom zaleđu, čeka se pomoć iz zraka
Neprospavana noć je iza građana Neumskog zaleđa. Požar koji je buknuo jučer oko 10 sati uništio je poljoprivredna dobra, prijetio je kućama i stanovništvu, koje je uz nesebično zalaganje vatrogasaca uspjelo odbraniti svoju imovinu.
03.08.2022. u 12:41
get url
text

Općinske vlasti u Neumu od viših nivoa zatražile su djelovanje helikoptera kako bi se požari stavili pod kontrolu.

- Samo nas zračna podrška može spasiti. Poslali smo zahtjeve i sada čekamo odobrenje za djelovanje helikoptera. Nadamo se i da će Republika Hrvatska poslati kanadere. I kod njih je situacija loša. Mi smo srećom odbranili dva, tri naseljena mjesta. Linija požara je dugačka, puše jak vjetar i ako se ovako nastavi, neće biti dobro - izjavio je načelnik Općine Neum Dragan Jurković.

Šef Civilne zaštite Neuma Marko Tapalović kazao je da su sve raspoložive snage na terenu te da su u pomoć vatrogascima u Neumu priskočili i kolege iz Mostara.

VEZANI TEKST - I jutros teška situacija u Neumu, velika je požarna linija i ugroženo je stanovništvo

- Nisu ugrožene kuće. Cijelu noć smo se borili da ih sačuvamo i uspjeli smo ih odbraniti. Vatra se raširila na nepristupačan teren prema planini Žaba i selu Zelenikovac. Ne možemo davati prognoze, ali pomoć iz zraka nam je potrebna - rekao je Tapalović.

Požar u Neumskom zaleđu buknuo je u utorak oko deset sati kod sela Gradac, krećući se prema Prapratnici i Broćancu. Stradali su maslinici i pčelinjaci, a požarna linija dugačka je deset kilometara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.