open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno iz Suda
Odgođen nastavak suđenja u predmetu "Respiratori"
U Sudu BiH sutra je u 9 sati trebalo biti nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, Fikretu Hodžiću, direktoru firme F. H. Srebrena malina, te Jelki Milićević, ministrici finansija FBiH.   
04.03.2021. u 13:12
get url
text

Oni su optuženi u predmetu "Respiratori", a koji se odnosi na nabavku 100 respiratora koje je posredstvom firme Srebrena malina , nabavila Federalna uprava civilne zaštite za potrebe liječenja oboljelih od COVID-19.

Ročište u Sudu je, međutim, odgođeno, a što nam je potvrđeno iz te pravosudne institucije.

VEZANI TEKST - Tužioci još nisu utvrdili "zaradu" Novalića i ostalih, advokati tvrde da je Tužilaštvo "generisalo histeriju" i ništa nije dokazalo

Iz Suda BiH nisu naveli razloge odgode, a prema nezvaničnim informacijama, do odgode je došlo zbog bolesti jednog od članova Sudskog vijeća.

Na sutrašnjem ročištu je, inače, bilo planirano iznošenje uvodnih riječi odbrane Jelke Milićević, a što zbog vremenskog ograničenja nije bilo moguće na prošlom ročištu.

Podsjetimo, na prošlom ročištu iznesene su uvodne riječi Tužilaštva i odbrana Novalića, Solaka i Hodžića.

Tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić najavili su da će "sve tvrdnje Tužilaštvo potkrijepiti i subjektivnim i objektivnim dokazima", te dokazati krivnju optuženih.

S druge strane, odbrane su kazale da Tužilaštvo BiH ne samo da svoje tvrdnje nije potkrijepilo dokazima, već pojedina krivična djela koja im se stavljaju na teret, nisu čak ni opisana.

- Ne mogu da ne iskažem svoje razočarenje da je ovakav akt uopće prošao kontrolu sudije za prethodni postupak - kazala je glavna braniteljica premijera Novalića advokatica Vasvija Vidović.

Novi termin nastavka suđenja bit će poznat naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.