open-navfaktor-logo
search
Ujedinjene nacije
Odgođena sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj se trebalo raspravljati o BiH?
U Vijeću sigurnosti UN-a danas se trebalo raspravljati o Bosni i Hercegovini.
02.11.2021. u 08:30
get url
text

Najprije bi se trebalo raspravljati o produženju mandata Misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, dok bi se potom trebalo raspravljati o BiH i aktualnoj političkoj situaciji, na osnovu izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Za N1 je potvrđeno da se još vodi rasprava iza zatvorenih vrata hoće li se Schmidtu dozvoliti javno obraćanje putem videolinka.

Njegov izvještaj je već stigao u New York.

U međuvremenu pojavila se informacija da bi za danas planirana sjkednica treba biti pomjerena za srijedu, 3. novembra, ili čak kasnije.

VEZANI TEKST - Ekskluzivno otkrivamo prvi Schmidtov izvještaj UN-u: Ako ne reagujemo, mir će biti ugrožen, a Dejtonski sporazum poništen

Objavio je to, pozivajući se na neimenovane izvore, bh. novinar s njujorškom adresom Erol Avdović.

Kako je napisao Avdović, "u UN-u se vodi 'rovovska borba' oko toga kako da se suprotstavi ruskoj koncepciji da se spasi soldat Milorad".

- Scenarij je izgledao veoma jednostavan: Ostaviti ovako (slab) EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimizirati ovog visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini.

Avdović navodi i da su Rusi u Vijeću sigurnosti UN-a "zaprijetili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a ako se Vijeću sigurnosti obrati Christian Schmidt".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.