open-navfaktor-logo
search
Policajac "puše za vratom"
Odgođeno čitanje optužnice Dodiku i Lukiću, sudija upozorio na pravila ponašanja, inače slijedi privođenje...
U Sudu Bosne i Hercegovine odložen je početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS, i Milošu Lukiću, v. d. direktora Službenog glasnika RS-a. Oni su se danas pojavili pred sudijom Mirsadom Strikom, gdje je Dodik ponovo imao svoj očekivani show.
06.12.2023. u 13:58
get url
text

Dodik je odbio ustati u znak poštovanja Suda, na šta je sudija kazao da on može njega zbog toga odstraniti sa ročišta, ali da to neće uraditi. 

Sudija je optuženima Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, ali i svim prisutnima u publici, koju su uglavnom činili SNSD-ovci, objasnio pravila ponašanja u sudnici. Rekao je da svi moraju ustati kada se obraćaju Sudu, što se odnosi na optužene i odbranu, da se svi moraju odazivati na pozive Suda, inače mogu biti privedeni, a ako izbjegavaju pojavljivanje na Sudu, može im se odrediti i pritvor.

Neko je u sudnicu sa sobom unio telefon, premda nije poznato kako, jer je to inače pravilima Suda BiH zabranjeno, pa je sudija na samom ročištu objasnio da to neće tolerirati. Nije kazao ko je sa sobom imao telefon. Također, onima koji u publici nisu imali gdje sjesti, sudija je naložio da napuste sudnicu. Pravilo je da svi u publici moraju sjediti. No danas su SNSD-ovci "okupirali" Sud BiH, pa je bila velika gužva na samom ročištu.

U sudnici je zabranjeno dobacivanje i aplaudiranje, upozorio je sudija Mirsad Strika. Publika će stoga, tačnije članovi Dodikove stranke, ukoliko žele pratiti ročišta, morati šutjeti i mirno posmatrati suđenje.

Dodik je u svom prepoznatljivom stilu protestovao što u njegovoj neposrednoj blizini sjedi i sudski policajac, na šta mu je sudija objasnio da su to pravila Suda te je rekao policajcu da se malo udalji, na šta je Dodik uzviknuo: "Idi gore iza vrata", ali sudija je rekao da se policajac "samo malo udalji". 

VEZANI TEKST - Dodik nakon izlaska iz sudnice ponovo "po Schmidtu", najavio da će opet doći

Sudu se tada obratio Dodikov branilac Goran Bubić, koji je od Suda zahtijevao da se glavni pretres odgodi do odluke Apelacionog vijeća Suda BiH na žalbu koju će uložiti na odluku Vanraspravnog vijeća Suda kojim je zahtjev Dodikove odbrane za prijenosom nadležnosti na Osnovni sud u Banjoj Luci odbijen kao neosnovan. Naime, Dodikova odbrana ima pravo na žalbu u roku od tri dana na tu odluku, a ako bi se danas čitala optužnica, to bi, prema Bubiću, značilo prejudiciranje odluke Apelacionog vijeća na njegovu žalbu. Stoga je sudija donio odluku da se današnji glavni pretres odgodi te novi uvjetno zakazao za 20. decembar u zavisnosti od odluke Apelacionog vijeća po žalbi Dodikovog branioca.

Dodikova odbrana je ranije tražila da se njemu i Lukiću sudi u Banjoj Luci, ali je to Vanraspravno vijeće Suda BiH odbilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.