open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Odgođeno ročište na kojem se Fikret Abdić treba izjasniti o krivnji za zloupotrebu položaja zbog pečata
Ročište o izjašnjenju o krivnji Fikreta Abdića, načelnika Općine Velika Kladuša, odgođeno je za 31. oktobar, odgovorili su za Faktor iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.
11.10.2023. u 10:06
get url
text

VEZANI TEKST - Osumnjičen načelnik Fikret Abdić: Završen pretres zgrade Općine Velika Kladuša, saslušani svjedoci, izuzeti predmeti

Ročište je prvobitno bilo zakazano za jučer, a nije rečeno zbog čega je odgođeno. 

Abdić se potvrđenom optužnicom tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti jer je kao načelnik donio pravilnik po kojem je "oduzeo" pečat Općinskom vijeću Velike Kladuše i odbio potom da ga vrati. Time je onemogućio Općinsko vijeće da koristi svoj pečat kako bi ovjeravali akte i onemogućio da ti akti budu objavljivani u Službenom glasniku Velike Kladuše.

- Stavlja mu se na teret postojanje osnovane sumnje da je 27. januara 2023. godine prekoračio granice svog službenog položaja i nadležnosti općinskog načelnika tako što je donio Pravilnik o izradi, upotrebi, čuvanju i uništavanju pečata u organu uprave Općine Velika Kladuša, kojim je na sebe preuzeo sva ovlaštenja u pogledu izrade, upotrebe, čuvanja i uništavanja pečata Općinskog vijeća Velika Kladuša, iako je bio svjestan da je Općinsko vijeće poseban predstavnički organ građana i odvojen od općinskog organa uprave i da on kao općinski načelnik nema ovlaštenja u obavljanju poslova iz djelokruga nadležnosti Općinskog vijeća.

Nakon toga je na zahtjev Općinskog vijeća za povrat pečata od 6. februara 2023. godine odbio vratiti pečat tom organu. Na taj je način teže povrijedio pravo Općinskog vijeća na obavljanje poslova iz svoje nadležnosti, onemogućivši istom da upotrebljava pečat u svrhu ovjeravanja općih i drugih akata koje u okviru svojih ovlaštenja donosi Općinsko vijeće i potvrđivanja njihove izvornosti te nemogućnosti njihovog objavljivanja u službenom glasniku Općine Velika Kladuša - saopćeno je ranije iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona koje je podiglo optužnicu.

Optužnica je podignuta nakon provedene istrage po krivičnoj prijavi koju su protiv Abdića podnijeli vijećnici nove većine u Općinskom vijeću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.