open-navfaktor-logo
search
Prozvao i Tužilaštvo KS
Odgođeno ročište protiv dr. Halimić; Muris Gadžun: Zaslužili smo nakon 18 mjeseci da znamo ko je kriv za smrt naše Džene
Pripremno ročište u disciplinskom postupku protiv dr. Jasmine Halimić-Alajbegović, zakazano za danas 24. aprila 2023. godine, otkazano je, kazali su nam u Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo, a kako razlog otkazivanja naveli "nedostatak kvoruma".
24.04.2023. u 16:04
get url
text

Osamnaesti je mjesec kako porodica djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula 14. novembra 2021. godine nakon operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović", čeka na pravdu.

Prošlog ponedjeljka (17. april) odloženo je i Glavno ročište povodom disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv dr. Suada Rožajca jer svjedoci koje je osumnjičeni predložio nisu pristupili ročištu. Zakazan je novi termin, a to je 10. maj.

Roditelji Džene, Muris i Amila Gadžun, bili su razočarani kada su saznali da je i danas, zbog "nedostatka kvoruma", otkazano pripremno ročište u disciplinskom postupku protiv dr. Halimić-Alajbegović.

- Sramota, stalno se neki razlozi navode kako se ne bi ništa radilo. Krajnje je vrijeme da nadležne institucije počnu raditi svoj posao i napokon otkriju i privedu pravdi onoga ili one koji su krivi za smrt moje Džene. Valjda smo kao roditelji, nakon godinu i po, zaslužili da saznamo ko je kriv za smrt naše djevojčice - kaže otac Muris Gadžun.

Osvrnuo se i na rad Tužilaštva Kantona Sarajevo.

- Pitam ih do kada će nas lagati za vještačenje kad je sve jasno. Aparati nisu bili ispravni, jer je moje dijete zdravo leglo na sto. Šta ima više da se vještači kad je obdukcija pokazala da su svi organi stradali, a i moždane ćelije izgorjele. Mislim da oni traže vremena i prostora da bi nekoga zaštitili. Ali, ja im poručujem - mi nećemo odustati od ove borbe i učinit ćemo sve da saznamo ko je kriv za smrt našeg djeteta - kazao je Muris Gadžun.

VEZANI TEKST - Ljekarska komora KS: Ročište protiv dr. Rožajca odloženo zbog nedolaska svjedoka, zakazano novo

Podsjetimo, 5. aprila održano je pripremno ročište povodom disciplinskih postupaka koji su pokrenuti protiv dr. Halimić-Alajbegović i dr. Rožajca u slučaju preminule dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH 17. februara na adresu Ministarstva zdravstva KS uputila je Preporuku u vezi sa žalbom Murisa i Amile Gadžun, roditelja preminule Džene Gadžun.

U Preporukama ombudsmani su "pojasnili ministru zdravstva KS Harisu Vraniću kako je preispitivanje stručne odgovornosti Suada Rožajca i Jasmine Halimić koji su bili involvirani u operaciju koja je prouzrokovala smrt dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun, njegova obaveza i nadležnost".

Prema mišljenju Ombudsmena BiH, rezultati inspekcijskog nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS morali su biti dovoljan osnov za aktivnije angažovanje ministra zdravstva, odnosno etičkog komiteta u konkretnom slučaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.