open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Odgovarali na pitanja zastupnika: Konaković opet o konzulatima, Nešić o tri prsta
Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prva na kojoj prisustvuju novi ministri u Vijeću ministara BiH, počela je danas postavljanjem zastupničkih pitanja koji su se, između ostalog, odnosili na otvorene generalne konzulate BiH u Novom Pazaru i Rijeci i na tri prsta koja je prije nekoliko dana ispred zgrade bh. Parlamenta, a kasnije i u TV emisiji, pokazao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić (DNS).
31.01.2023. u 13:16
get url
text

VEZANI TEKST - Nešić ponovo diže tri prsta, ovaj put uživo u programu javnog servisa Federacije BiH

Elmedin Konaković (NiP), ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, odgovarajući na pitanje je kazao da je "brzim uvidom u stanje Ministarstva vanjskih poslova BiH" među uočenim problemima bilo pitanje otvorenih konzulata BiH u Novom Pazaru, Rijeci i Tirani.

Pitanje mu je postavila zastupnica Aida Baručija iz Bh. inicijative-Kasumović Fuad, stranke koja je dio "Šestorke", koju je zanimalo da li generalni konzulati BiH u Novom Pazaru i u Rijeci otvoreni u augustu prošle godine funkcioniraju ili su bili predstava za javnost s obzirom na to da budžet Ministarstva ne predviđa novac za ova dva konzulata niti su imenovani konzuli.

- Cijenjene kolegice i kolege, ustvari nismo kolege, cijenjene zastupnice i zastupnici, kolege iz Vijeća ministara. Brzim uvidom u stanje ministarstva vanjskih poslova jedan od uočenih problema su ova dva konzulata i onaj u Tirani. U sistematizaciji radnih mjesta ne postoje ljudi u njima, nisu budžetirani tako da za njih nema novca - rekao je Konaković.

Kazao je da se plaćaju zakupi za konzulate i da je potrošeno stotinu hiljada maraka u zgrade u kojima nema osoblja, a da postoji informacija da se u konzulatu u Rijeci nalazi jedna osoba "koja ima neki ugovor o djelu" koji se istražuje. 

Konaković je rekao i da je najveći problem što su se odluke donosile u vrijeme privremenog finasiranja što je kršenje Zakona o budžetu.

- Ludi shvataju da je to bila predizborna priča. Imamo indicije da su ugovori koji su sklapani, sklopljeni mimo procedure po Zakonu o javnim nabavkama. Iz revizorskog izvještaja naslućujem da ima puno većih problema od ovog pitanja - zaključio je Konaković.

Zastupnik SDA Midhat Čaušević postavio je pitanje ministru sigurnosti Nenadu Nešiću pitavši ga da li je svjestan da je svojom gestom podzianja tri prsta ispred Parlamentarne skupštine BiH izazvao opću nesigurnost kod velikog broja građana BiH.

- Ministar sigurnosti je javna ličnost te mora voditi računa o svojim postupcima u javnom prostoru. Poruka koju je poslao podizanjem tri prsta ispred PSBiH, a taj gest ponovio u TV emisiji, zabrinjavajuća je i izazvala je stanje opće nesigurnosti. Ministar sigurnosti je ministar sigtnosti svih građana BiH i svoje postupke mora usaglasiti s pozicijom koju obnaša - dodao je Čaušević.

Nešić je odgovorio da ga je ovo pitanje iznenadilo i da je "impresioniran sposobnošću pojedinih kolega da svaku situaciju iskoristi da ovu zemlju vrati 30 godina unazad i svaku priliku iskoristi za sijanje mržnje i netrpeljivosti".

- Osporavati pravoslavcima tri prsta znači duboko zadirati u vjerska osjećanja. Podići nekome tri prsta znači svete mi trojice i blagosiljati ga - rekao je Nešić te dodao da se "nikada neću odreći svoje vjere, Isusa Hrista i Svetog trojstva" i ustvrdio da duboko poštuje svakog vjernika.

Čaušević mu je uzvratio da mu nije postavio pitanje ni kao vjerniku ni pripadniku srpskog naroda nego kao ministru sigurnosti.

- Uz puno uvažavanje onog što ste kazali, i poštivanje osjećaja svih vjernika, vaše podizanje tri prsta u velikom dijelu bh. društva i naroda kojem pripadam je protumačeno na bazi provokacije i onoga šta nas taj gest podsjeća na period od 1992. do 1995. godine. Ako ćemo se koristiti simbolima, interakcijom, onda to treba biti primjereno i u skladu s onim što je vaša pozicija. Ništa lično, nego da postavimo mjeru i da smo predstavnici svih građana, državljana BiH i u skladu s tim da se ponašamo - dodao je Čaušević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.