open-navfaktor-logo
search
Predsjednik VSTV-a
Odgovorio na pismo Majki Srebrenice: Lagumdžija pozvao na kažnjavanje nezakonitog ponašanja prema žrtvama
Povodom otvorenog pisma Udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa", upućenog i predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halilu Lagumdžiji, predsjednik Lagumdžija želi istaći da lično, i u svojstvu predsjednika krovne pravosudne institucije, osuđuje svaki govor mržnje i sve poruke koje šire i zagovaraju netrpeljivost, netoleranciju ili mržnju, saopćio je VSTV.
28.04.2023. u 12:09
get url
text

Lagumdžija naglašava da je u svakoj prilici izražavao svoje duboko poštovanje i iskreno saučešće žrtvama, posebno žrtvama nedužno stradalih građana Srebrenice i Žepe, koji, nažalost, imaju epitet najvećeg stradalnika prethodnog rata. Također podsjeća da je u dosadašnjem radu na funkciji predsjednika VSTV-a BiH više puta obavio razgovor sa udruženjima žrtava i pružio podršku njihovoj pravednoj borbi i ustrajnosti u traženju pravde.

Nadalje, smatra da je neprihvatljivo i necivilizirano bilo kakvo reagovanje prema žrtvama koje ima negativan kontekst, stoga, lično, osuđuje takvo ponašanje i poziva sve nosioce javnih funkcija, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, posebno političare, da pokažu veći stepen demokratskih i civilizacijskih normi u svojim javnim nastupima.

Također poziva sva nadležna tijela da spriječe i sankcionišu svaku vrstu nezakonitog ponašanja prema žrtvama, posebno imajući u vidu značaj, težinu i osjetljivost tematike i momenta u kojem se dešava.

Poseban poziv predsjednik Lagumdžija je uputio profesionalnoj zajednici, naglašavajući punu odgovornost VSTV-a BiH, uz fokus na glavne tužioce, da posvete dužnu pažnju procesuiranju ove vrste predmeta, čime će doprinijeti povećanju povjerenja javnosti kao jednog od strateških ciljeva bosanskohercegovačkog pravosuđa, saopćio je VSTV.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa uputili su otvoreno pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halilu Lagumdžiji i glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanku Kajganiću, u kojem su zatražili da preuzmu odgovornost i počnu raditi posao za koji su plaćeni i da zaštite dignitet majki Srebrenice, a ukoliko imaju prepreke koje ne mogu prevladati da časno podnesu ostavke. 

VEZANI TEKST - Majke Srebrenice i Udruženje žrtava pisali Kajganiću i Lagumdžiji; Tahirović: Ako ne znaju, neka se povuku

Iz udruženja su naglasili da "dok se cijeli svijet klanja i sa dubokim poštovanjem divi majkama Srebrenice, njihovoj hrabrosti, ustrajnosti, neviđenoj borbi za pravdu, istinu, koje istovremeno uzdignute glave ponosno iznose činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini bez bilo kakve namjere da vrijeđaju bilo koga drugog i drugačijeg, u našoj državi traje neviđena hajka, ponižavanje i vrijeđanje majki, njihovog dostojanstva, iznošenje gnusnih laži na račun majki i ubijenih u genocidu".

- Takva praksa traje godinama bez ikakvih sankcija od pravosuđa u Bosni i Hercegovini - istakli su u pismu Lagumžiji i Kajganiću i dodali:

- Vaše bježanje od odgovornosti za posao koji radite je neshvatljiv. Preuzmite odgovornost i hrabro odgovorite na krajnji bezobrazluk od pojedinih lidera - poručili su u otvorenom pismu Lagumdžiji i Kajganiću iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.