open-navfaktor-logo
search
Start 2. juna
Odlučila Hrvatska: Voz Sarajevo - Ploče saobraćat će samo u vrijeme turističke sezone
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine saopćile su da će sezonski putnički voz Sarajevo - Ploče - Sarajevo ponovo saobraćati od 2. juna do 27. augusta 2023. godine. Vozovi će saobraćati petkom, subotom i nedjeljom.
27.05.2023. u 08:11
get url
text

Zašto vozovi na relaciji Sarajevo – Ploče neće saobraćati i nakon 27. augusta kada se završava turistička sezona iz Željeznica Federacije BiH su odgovorili za Faktor:

- Hrvatski željeznički putnički prijevoz kao naš partner u prijevozu na ovoj relaciji od stanice Čapljina do stanice u Pločama, nema interesa za saobraćanjem ovog voza nakon pomenutog datuma zbog nedovoljnog broja putnika koji bi putovali na ovoj liniji izvan ljetne sezone!

Kako se navodi u saopćenju Željeznica Federacije BiH polazak voza iz Sarajeva planiran je u 07:15 sati, a dolazak u Ploče u 10:36 sati. Povratak voza iz Ploča planiran je u 18:26 sati, a dolazak u Sarajevo u 21:51 sati.

- Cijena karte u jednom smjeru iznosi 25 maraka. Povratna karta košta 41,40 maraka i važi mjesec dana. Putnici koji ostvaruju pravo na povlasticu od 30 posto (studenti, novinari, penzioneri i grupe od šest odraslih putnika) kartu u jednom pravcu plaćaju 18,60, a povratnu 37,20 maraka. Putnici koji ostvaruju pravo na povlasticu od 50 posto (djeca od 4 do 12 godina, slijepe osobe i njihova pratnja, grupe od 30 odraslih putnika) kartu u jednom pravcu plaćaju 14,30, a povratnu 28,60 KM.

Putnici koji žele putovati ovim vozom, trebaju kupiti voznu kartu najkasnije dan prije planirane vožnje do 12 sati i tom prilikom na blagajni ostaviti: ime i prezime, godinu rođenja i broj pasoša. Karte se mogu kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini. Ukoliko putnik započinje putovanje u Pločama, kartu će kupiti na dan putovanja kod konduktera u vozu. Karta se može platiti u konvertibilnim markama ili u eurima. Karte Sarajevo-Ploče-Sarajevo ne mogu se kupiti online – navodi se u saopćenju Željeznica FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.