open-navfaktor-logo
search
Nastavlja borbu
Odluka Disciplinske komisije: Sindikalac Viktor Ćatić nije kriv za javno iznošenje problema u MUP-u KS
Disciplinska komisija Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo danas je donijela odluku da se Viktor Ćatić, predsjednik Sindikata policijskih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, oslobađa od svake odgovornosti za ono što se njemu stavljalo na teret - optuživali su ga za slobodu govora u ostvarivanju sindikalnih aktivnosti koje je Ćatić zastupao kao predsjednik Sindikata.
25.04.2023. u 20:04
get url
text

VEZANI TEKST - U MUP-u KS pokrenut disciplinski postupak protiv sindikalca Viktora Ćatića

Viktor Ćatić krajem 2022. godine u svojstvu predsjednika Sindikata policije javno je govorio o lošoj opremljenosti policije. O uniformama koje već godinama nose koje su u lošem stanju. To je rezultiralo istragom, a zatim i pokretanjem disciplinskog postupka protiv Ćatića. Kao razlog disciplinskog postupka je navedeno istupanje u javnost bez saglasnosti policijskog komesara.

Disciplinska komisija Uprave policije MUP-a KS izdigla se iznad svih pritisaka, kazao je za Faktor Alen Nakić advokat Viktora Ćatića.

- Disciplinska komisija MUP-a KS se izdigla iznad pritisaka kojima je bila podlegla Jedinica za profesionalne standarde kao i disciplinski tužilac. Ćatić je zatim podnio krivičnu prijavu protiv disciplinskog tužioca Amira Kekića, Nusreta Selimovića i ostalih osoba koji su bili involvirani u postupku protiv njega - pojašnjava Nakić.

Advokat dodaje da je danas donesena prvostepena odluka protiv koje disciplinski tužilac ima mogućnost ulaganja žalbe.

- Ali obzirom na činjenični i dokazni supstrat u ovom spisu stajališta sam da žalba nema ni promil šanse na uspjeh, jer bi sve drugo vodilo zaključku da se rukovođenje Upravom policije svodi na princip da u Upravi policije nije upitna sloboda govora, nego je upitna sloboda poslije govora, a da se disciplinski postupak koristi za procesuiranje nepoćudnih sindikalnih zastupnika koji poduzimaju radnje na zaštiti prava svoga članstva - zaključio je Nakić.

Imate li problema na poslu nakon svega što se događalo u međuvremenu, pitali smo Ćatića.

- Sa odlaskom komesara Nusreta Selimovića, ja sam relaksiran. Automatski je prestao pritisak koji sam imao u redovnom obavljanju posla, koje mi je priređivao Selimović sa svojim nezakonitim radnjama i zbog čega sam bio primoran tražiti zaštitu pravosudnih institucija. Trenutno Sindikat je sve masovniji i uključuju se novi članovi, a ja ću i dalje raditi transparentno i po zakonu u sindikalnom djelovanju – kaže Ćatić.

Ćatić još jednom ukazuje zašto je komesar Selimović smijenjen.

- Smijenjen je prije svega zbog toga što nije znao rukovoditi policijom i zbog čega je i dobio ocjenu nezadovoljava, a par godina nije nikako ocjenjen njegov rad, a čak nije znao potrošiti 20 miliona maraka budžetskih sredstava. Policija i sada hoda gola, bosa i poderana i bez osnovnih sredstava za normalan rad, a sve zbog Uprave policije kojom je Selimović rukovodio i nisu znali čak nabaviti ni opremu za policiju - ističe Ćatić.

Trebat će vremena da se srede redovi policije jer ovi propusti ispravljat će se nekoliko godina, dodaje Ćatić. 

- Neophodno je novo zapošljavanje policijskih službenika. Treba se izvršiti činovanje postojećeg policijskog kadra koji će moći odgovoriti sigurnosnim izazovima koje imamo. Slijedi nam mukotrpan proces i još čekamo na imenovanje novog komesara policije kojeg treba postaviti Vlada KS. Sindikat će i dalje pratiti rad Uprave policije i ukazivati na probleme – predlaže Ćatić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.