open-navfaktor-logo
search
Dvodnevna sjednica
Odluka o imenovanju glavnog tužioca Tužilaštva BiH u fokusu zasjedanja VSTV-a
Na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), koja je zakazana za 28. i 29. septembar, trebao bi biti imenovan glavni tužilac Tužilaštva BiH. 
28.09.2022. u 10:20
get url
text

Kako je Feni potvrđeno iz tog regulatornog tijela, tačka u vezi s imenovanjem / popunom te pozicije uvrštena je u dnevni red drugog dana zasjedanja.

Budući da je nadležno Podvijeće predložilo da se konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH ponovi, te da je kandidatkinja za poziciju glavnog tužioca Diana Kajmaković u međuvremenu uvrštena na američku crnu listu, neizvjesno je kakav će stav u vezi s tim zauzeti članovi VSTV-a.

Bilo kako bilo, ta će pitanja biti razmotrena na sjednici te će u tom kontekstu biti donesena odgovarajuća odluka.

VEZANI TEKST - Državna tužiteljica Diana Kajmaković na crnoj listi SAD-a

Intervjuu za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH pristupili su kandidati - Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Kako je planirano, na sjednici VSTV-a će biti razmatrani Izvještaj Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa stanjem u pravosuđu, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH.

Na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja je i Informacija o podacima o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala – presjek stanja sa danom 30.6.2022. godine, kao i razmatranje Izvještaja o radu sudova i tužilaštava na predmetima ratnih zločina za period 01.1 - 30.6.2022. godine, a u sklopu Projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH".

Informacija o realizaciji zaključaka VSTV-a BiH koji se odnose na procesuiranje izbornih prevara u tužiteljstvima i sudovima u BiH, također je uvrštena u dnevni red sjednice.

Prema ustaljenoj praksi, članovi Vijeća bi trebali da se očituju u vezi s odlukama o imenovanjima, te prestanku i produženju madata određenom broju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.