open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Čavalić
Odluka o privremenom finansiranju FBiH na dnevnom redu Zastupničkog doma 24. januara
Predložena odluka o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za prva tri mjeseca ove godine bit će prva tačka dnevnog reda Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na sjednici najavljenoj za 24. januar.  
09.01.2024. u 16:26
get url
text

Shodno tome, odluku će dan prije razmotriti parlamentarni Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku. 

To je novinarima u Sarajevu izjavio Admir Čavalić (Stranka za BiH), predsjednik Odbora, ističući da Federalna vlada nije dosad uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt budžeta Federacije za 2024. godinu, ali da Federaciji ipak ne prijeti finansijska blokada jer očekivano je da će Parlament FBiH odobriti odluku o privremenom finansiranju do 1. februara.

Čavalić je u ovoj prilici govorio i o drugim temama današnje sjednice Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku, o pitanju poskupljenja električne energije posebno za poslovne subjekte.

- Dobili smo inicijativu Saveza općina i gradova da budu napravljena određena izuzeća u tome, pa Odbor uglavnom smatra da su izuzeća potrebna kad je riječ o javnim preduzećima koja pružaju opšte komunalne usluge, tipa vodosnabdijevanja i javna rasvjete, jer ukoliko dođe do značajnog poskupljenja struje, to će se odraziti na građane određenih jedinica lokalne samouprave – rekao je.

Odbor je danas razmatrao i inicijativu federalnog zastupnika Damira Nikšića vezanu za oporezivanje nekretnina. Smatra da o tome treba održati posebnu tematsku sjednicu i dodatno otvoriti pitanja tržišta nekretnina, cijena stanova u FBiH, pitanje da li i kako oporezivati u ovoj oblasti te kako riješiti problem ilegalne gradnje.

Odbor je razgovarao i o legilastivi vezanoj za poduzetničku infrastrukturu i smatra da bi u najavljenom zakonu ove vrste trebalo unijeti izmjenu kako ne bi bile zanemarene brojne nevladine organizacije koje čine poduzetničku infrastrukturu.

U vezi s inicijativom za kreditno zaduženje Grada Goražda kao podršku od Federacije BiH, Odbor smatra da je Federalna vlada a ne Parlament adresa koja treba da se očituje ima li zakonskog osnova za takav presedan radi pomoći navedenom gradu, kazao je također Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.