open-navfaktor-logo
search
Izdržao kaznu
Odluka suda u Beogradu: Husein Mujanović uskoro izlazi na slobodu
Bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen u Srbiji za ratne zločine u BiH uskoro izlazi na slobodu.
26.01.2023. u 22:38
get url
text

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je prvostepenu kazu sa deset godina na četiri i po godine zatvora.

Odluka je i zvanično objavljena na stranici Apelacionog suda u Beogradu.

- Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sjednice vijeća, donijelo je 22. decembra 2022. godine presudu Kž1 Po2 3/22 kojom je, djelimičnim usvajanjem žalbi okrivljenog i njegovih branilaca, preinačilo prvostepenu presudu i okrivljenog Huseina Mujanovića zbog izvršenja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142, stav 1. KZ SRJ osudilo na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci - stoji u odluci.

Husein Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prijelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine i od tada se nalazi u pritvoru, što znači da je praktično već i izdržao dosuđenu kaznu.

Mujanović se optužnicom srbijanskog tužilaštva tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije RBiH u mjestu Hrasnica u Sarajevu držao zatvorene oko 30 civila srpske nacionalnosti, bez zakonskog osnova i odluke nadležnog organa i da je prema njima postupao nečovječno i nanosio im teške duševne patnje, tako što im nije osigurao minimum uvjeta za život. U optužnici se navodi da su noću muški zatvorenici odvođeni u atomsko sklonište i prebijani usljed čega je šest preminulo, a da su ostali zatvorenici, zatvoreni u garažama, čuli jauke onih koji su bili prebijani.

Tereti se i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.