open-navfaktor-logo
search
Preporuka i općinama
Odluka Vlade SBK: Zaposlenima u javnom sektoru bit će isplaćeno 400 KM pomoći
Svim zaposlenima u kantonalnim ustanovama, organizacijama i tijelima, osim izabranih dužnosnika, Vlada SBK isplatit će 400 maraka jednokratne pomoći, dok je općinama preporučeno da naprave isto za svoje zaposlenike, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade SBK. 
11.01.2024. u 14:12
get url
text
Vlada SBK
Vlada SBK

Riječ je o mogućnosti isplate pomoći radnicima koju je nedavno usvojila Vlada FBiH, a maksimalan iznos isplate je 2.520 KM. Mjera je donesena nakon jučerašnjeg sastanka članova Vlade i načelnika općina, na kojem je zaključeno da će razmotriti mogućnost isplate.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kazao je kako je to trenutno realna mogućnost.

- Nakon urađene analize Vlada je donijela odluku i preporuku nižim organima vlasti da jednokratnu pomoć isplate u visini od 400 KM. To je trenutna i realna mogućnost kad je kanton u pitanju. Dali smo također nalog Zavodu za zdravstveno osiguranje da isto postupi prema zaposlenima u javnim ustanovama u zdravstvu - rekao je Lendo.

Koordinator ministara HDZ-a BiH u Vladi SBK, Bojan Domić, kazao je kako bi ovakvu socijalnu pomoć trebali dobiti ili svi ili oni najranjiviji.

- To je mjera koja je više socijalna, da se pomogne standard uposlenih u javnom sektoru. Ono što je po meni zamjerka, kod nas je oko 40.000 ukupno zaposlenih u kantonu, ova mjera će se odnositi na 10 do 12 hiljada zaposlenih. Treba pokušati osigurati da niko ne ostane bez tog. Šta je s ostalim kategorijama tipa nezaposlenih ili penzionera? Svaka ovakva socijalna pomoć treba doći ili do svih ili do onih najranjivijih - rekao je Domić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.