open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Odobren prijenos opreme na 33 zdravstvene ustanove u vrijednosti od 7,4 miliona KM
Vlada Federacije je na današnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, donijela Odluku o prijenosu nabavljenih stalnih sredstava u okviru Hitnog projekta za COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu, krajnjim korisnicima u Federaciji BiH.
15.12.2022. u 12:23
get url
text

Riječ je o stalnim sredstavima u ukupnom iznosu od 7.435.868,30 KM, a kojima se prenosi nabavljena i isporučena oprema za 33 zdravstvene ustanove u FBiH.

Naime, Federalno ministarstvo zdravstva provodi "Hitni projekat za COVID-19 za BiH" u dijelu koji se odnosi na Federaciju, a koji se finansira kreditnim sredstvima Svjetske banke. Projektnim sredstvima je finansirana nabavka stalnih sredstava za potrebe krajnjih korisnika u cilju jačanja pripravnosti zdravstvenog sistema, poboljšanja kvaliteta medicinske njege koja se pruža pacijentima sa COVID-19, te minimiziranja rizika za zdravstveno osoblje i pacijente.

S obzirom da je Svjetska banka u projektnom dokumentu dala mogućnost ugovaranja sa UN agencijama za obavljanje poslova nabavki, uz saglasnost Vlade FBiH i Svjetske banke, potpisan je ugovor sa UNDP-om koji je provodio postupak nabavki.

Listom korisnika kojima se prenosi nabavljena i isporučena oprema obuhvaćeno je 10 domova zdravlja, i to Vareš, Bihać, Doboj Istok, Drvar, Ljubuški, Mostar, Orašje, Vitez, Zenica i Ljubuški. Na listi su i šest kantonalnih bolnica i to Goražde, Zenica, Dr. Irfan Ljubijankić Bihać, Dr. Safet Mujić Mostar, te Dr. fra Mihovil Sučić Livno i Bolnica Orašje.

Također, projektom je obuhvaćeno i 10 općih bolnica u FBiH, a to su Hrvatska bolnica "Dr fra Mato Nikolic" Nova Bila, zatim "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, kao i bolnice Bugojno, Gračanica, Jajce, Konjic, Sanski Most, Tešanj, te JU Bolnica Travnik i JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik.

Tri klinička centra na koja se također prenosi nabavljena i isporučena oprema su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitetski klinički centar Sarajevo i Univerzitetski klinički centar Tuzla. Na listi su i tri zavoda za javno zdravstvo, i to Federacije BiH, Srednjobosanskog i Posavskog kantona, te Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

Na osnovu danas donesene odluke, Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da sa ove 33 ustanove sačini ugovore o prenosu stalnih sredstava, uz obavezu krajnjih korisnika da dodijeljena sredstva knjigovodstveno evidentiraju, saglasno računovodstvenim propisima iz ove oblasti u FBiH, kao i u skladu sa ugovorima o prenosu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.