open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Odobreno 2,2 miliona KM za troškove sahrana i dženaza pripadnika boračke populacije
Vlada Federacije BiH danas je usvojila Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata sa kriterijima raspodjele po osnovu "Transfera za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika boračkih populacija" za 2024. godinu u iznosu od 2.200.000 KM.
06.03.2024. u 15:38
get url
text

Sredstva će se odobravati u skladu sa Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica za članove uže porodice demobiliziranog branioca sa kojim je živio u zajedničkom domaćinstvu u vrijeme smrti. Pravo podnošenja zahtjeva za jednokratnu pomoć u iznosu od 400 KM imaju sva fizička lica koja pripadaju kategoriji branilačkih populacija (ratni vojni invalidi, članovi uže porodice šehida i poginulih branioca, dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja i članovi njihovih porodica, demobilizirani branioci za slučaj smrti članova njihove uže porodice).

U obrazloženju je navedeno da će sredstva biti dodjeljivana na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u toku 2024. godine, u skladu s javnim pozivom koji će sadržavati opće i posebne kriterije, kao i popis potrebne dokumentacije koja se prilaže, a bit će objavljen na web stranici Federalnog ministarstva i najmanje u jednom dnevnom listu.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata imenovat će komisiju za razmatranje zahtjeva i davanje prijedloga za dodjelu pomoći, nakon čega će se donijeti konačna odluka o dodjeli jednokratne pomoći.

Cilj programa je pomoć u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza pripadnika boračkih populacija u slučajevima kada nije ostvarena pomoć po istom osnovu od drugog državnog organa ili institucije, odnosno pravnog lica, saopćila je Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.