open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom PFBiH
Odobreno zaduženje FBiH radi unaprjeđenja kvaliteta zraka i reformu zdravstvenog sistema
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine večeras je na petoj redovnoj sjednici prihvatio većinom glasova prijedlog odluke o predloženom zaduženju Federacije BiH od 46.100.000 eura za projekat unaprjeđenja kvaliteta zraka, prema sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).
27.09.2023. u 20:58
get url
text

Rok otplate ovog kredita predviđen je na 31, 5 godina, u šta je uračunat i osmogodišnji grace period.

U isplatnom periodu, rate glavnice i kamatu treba izmirivati 15. februara i 15. augusta svake godine, propisano je.

- Sredstva zajma  će se koristiti za unaprjeđenje kvalitete zraka u BiH usmjerenih na stambeni sektor i sektor urbane mobilnosti. lstovremeno, Projekat također ima za cilj postizanje utjecaja na razvoj kroz uključenje domaćinstava sa najnižim prihodima – navedeno je u materijalu koji je povodom ovog predloženog zaduženja zastupnicima uputila Federalna vlada.

Više zastupnika je potom je kazalo da nije dovoljno jasno kako će biti korišten novac od ovog zajma, zbog čega su neki predlagali odgodu izjašnjavanja o odluci, što nije uvaženo.

Da bi ovo zaduženje bilo realizirano, odluku treba da odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Prije ove tačke dnevnog reda, Zastupnički dom dao je prethodnu saglasnost u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane "EPHZHB 1" od Privrednog društva Javno preduzeće "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" d.d. Mostar.

Većinom glasova usvojen je i prijedlog odluke o zaduženju Federacije BiH po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat finansiranja razvojne politike zdravstvenog sektora.

Da bi stupila na snagu, identičnu odluku treba da odobri i Dom naroda.

Zaduženje Federacije BiH po navedenom sporazumu predviđeno je na 55.380.000 eura, odnosno 60 posto od ukupnog zaduženja Bosne i Hercegovine. Rok otplate kredita predložen je na period od 18 godina, računajući i petogodišnji grace interval. U isplatnom periodu, rate treba namirivati 15. januara i 15. jula svake godine.

- Sredstva zajma dio su sveukupnog programa reforme u cilju dugoročne finansijske održivosti zdravstvenog sistema u BiH i unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda - navedeno je u materijalu koji je povodom prijedloga ove odluke upućen zastupnicima iz Federalne vlade.

Iz opozicionih klupa je rečeno da time nije dovoljno transparentno objašnjeno za šta će konkretno biti upotrijebljen novac od zajma, kao što, prema ovim diskusijama, nije jasna ni opća formulacija o namjeravanoj održivosti zdravstva.

Zastupnica Stranke demokratske akcije Melika Mahmutbegović predložila je da bar dio novca od kredita bude upotrijebljen za lijekove teško oboljelim pacijentima od kojih neki, primorani na liste čekanja, umiru u iščekivanju.

Na sjednici je prihvaćen većinom glasova predloženi zaključak parlamentarne Komisije za ravnopravnost spolova čiji cilj je da Federacija dobije zakon o zaštiti od nasilja u porodici a uporedo i odgovarajuće izmjene Krivičnog zakona kao akte koji bi sinhronizovano i efikasno zaštitili žrtve nasilja te pooštrili sankcije za nasilnike.

Zaključkom je zapravo Zastupnički dom podržao već započete aktivnosti Federalne vlade odnosno Ministarstva pravde o formiranju radne grupe za izradu prijedloga zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Istovremeno je sugerisao uporedne aktivnosti na odgovarajućim izmjenama krivičnog zakonodavstva.

Prije ove tačke dnevnog reda, Zastupnički dom je usvojio Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Tačnije, ovaj akt je usaglašen i stoga može stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama. Usaglašavanje je bilo potrebno jer je u dva parlamentarna doma prihvaćen ranije u tekstovima koji su se razlikovali zbog jednog broja amandmana prihvaćenih u Domu naroda.

Pošto je večeras i Zastupnički dom odobrio te amandmane, Zakon može stupiti na snagu.

Naime, nijedan od federalnih zakona ne može biti operativan dok ga u istim tekstovima ne prihvate oba doma.

Sjednica Zastupničkog doma završena je večeras. Datum naredne će biti poznat naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.