open-navfaktor-logo
search
Višegodišnji projekti
Odobrilo Vijeće ministara BiH: Za smještaj UIO šest miliona KM, SIPA-e 5,8 miliona KM...
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo je danas nekoliko projekata koji se tiču smještaja institucija BiH.
07.06.2023. u 17:37
get url
text
Vijeće ministara BiH

Tako je odobren projekat nabavke objekta za smještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Banjoj Luci u ukupnoj vrijednosti 5,8 miliona KM.

Kako je saopćeno, u ovoj godini će iz budžeta biti osigurano 3,48 miliona KM, a preostali iznos će biti planiran u idućoj.

- Na ovaj način trajno će se riješiti pitanje smještaja zaposlenih u Regionalnom uredu SIPA-e u Banjoj Luci te će se dugoročno ostvariti budžetske uštede, s obzirom na to da mjesečna zakupnina prostora sada iznosi 15.977 KM bez PDV-a - navedeno je u saopćenju.

Također, odobren je višegodišnji projekat izgradnje i opremanja objekta za smještaj zaposlenih Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine na aerodromu Sarajevo, procijenjene vrijednosti šest miliona KM. U ovoj godini će biti osigurano 3,8 miliona KM, a 2,2 miliona KM u 2024. godini.

- Na Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo zaposleni u kontrolnim službama UNO-a BiH koriste objekt i poslovne prostorije koje su u vlasništvu Aerodroma Sarajevo. Ustupljeni prostor nije adekvatan s aspekta propisanih standarda prostora po zaposlenom. Višegodišnjim projektom planirana je izgradnja objekta ukupne korisne površine 700 kvadrata te izgradnja nužne infrastrukture i opremanje objekta - obrazloženo je.

Vijeće ministara odobrilo je i višegodišnji projekat unapređenja sigurnosti servisa i sistema e-vlade i proširenje sistema na institucije.

- Projekat predviđa unapređenje sigurnosti servisa i modernizaciju sistema e-vlade te konsolidaciju mreže i WiFi-ja koji trenutno koristi 58 institucija BiH, kao i nabavku opreme za priključenje novih institucija na sistem e-vlade - navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara odlučilo: Karić novi direktor DKPT-a, Korman zamjenik direktora Granične policije

Donesena je i odluka o načinu korištenja akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine u iznosu od oko 16,7 miliona KM. Od toga sedam miliona KM ide za nabavku i opremanje prostora za potrebe regionalnih sektora RAK-a u Banjoj Luci (tri miliona KM) i Mostaru (dva miliona KM), dok dva miliona KM idu za adaptaciju poslovnih prostorija u Sarajevu. Preostali iznos bit će korišten za podršku razvoja i unapređenja sektora komunikacija u BiH, u skladu s posebnim odlukama Vijeća ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa.

Vijeće ministara se dana bavilo i imenovanjima. Za direktora Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine imenovan je Aleksandar Todorović. Nadalje, s obzirom na to da su u toku konkursi, Milica Ristović Krstić imenovana je za v. d. direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH, a Nataša Grubiša za v. d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, dok je za v. d. zamjenika direktora Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine imenovan Petar Biličar.

Naloženo je raspisivanje novog konkursa za izbor direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH jer na prethodnom nijedan od dva prijavljena kandidata nije ispunio uvjete pa su njihove prijave odbačene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.