open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Određen jednomjesečni pritvor Debevcu i Mehmedagiću
Sud Bosne i Hercegovine na prijedlog Tužilaštva odredio je jednomjesečni pritvor suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću.
Samir Šišić
21.12.2023. u 15:26
get url
text

VEZANI TEKST - Šta smo sve čuli u sudnici: Jesu li Debevec i Osmica zloupotrijebili položaj ili se "lovi u mutnom" i istragama vrši sječa kadrova?

- Sud Bosne i Hercegovine je 21.12.2023. godine donio rješenje u predmetu Ranko Debevec i drugi kojim je osumnjičenima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, nakon lišenja slobode, određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, odnosno do 18.1.2024. godine ili do nove odluke Suda, zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) ZKPBiH.

Osumnjičeni se terete za počinjenje krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. KZBiH i krivotvorenje službene isprave iz člana 226. stav 2. KZBiH,  u vezi sa članom 29. i 53. KZBiH - saopćeno je iz Suda BiH.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su u popodnevnim satima 18. decembra.

Tužilaštvo ih tereti za navodno nezakonito prisluškivanje određenih sudija Suda BiH tokom 2020. godine, kao i nekih uposlenika Tužilaštva BiH.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili sakriti ili uništiti dokaze važne za krivični postupak.

 

 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.