open-navfaktor-logo
search
Osumnjičen za korupciju
Određen pritvor direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH Draganu Šojiću
Državni Sud je preinačio prvobitnu odluku, te odredio pritvor Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, kojeg Državno tužilaštvo sumnjiči za koruptivna djela zloupotrebe položaja i ovlasti, pronevjere u službi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.
31.05.2022. u 13:32
get url
text

- Pritvor je određen iz posebnih pritvorskih razloga propisanih Zakonom o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za kazneni postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače - potvrđeno je za Birn.

Kako je navedeno iz Suda BiH, rješenjem Suda od 28. maja ove godine, uvažena je žalba Tužilaštva BiH na način da je preinačeno prvostepeno rješenje i prihvaćen prijedlog za određivanje pritvora prema Šojiću u trajanju od mjesec dana od dana lišenja slobode.

U odgovoru Tužilaštva rečeno je kako je Tužilaštvo izjavljivanjem žalbe smatralo da jedino mjera pritvora "može osigurati nesmetano vođenje postupka i okončanje istrage".

Šojić je uhapšen 24. maja 2022. godine zbog istrage za koruptivna djela zloupotrebe položaja i ovlasti, pronevjere u službi, te zbog povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

- Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prikupili su dokaze da je navedeni službenik počinio teške zloupotrebe službenog položaja, u vezi s dolaskom i boravkom na radnom mjestu, kao i zloupotrebu sredstava navedene institucije u privatne svrhe - navedeno je ranije u saopćenju Državnog tužilaštva.

VEZANI TEKST - Ko je uhapšeni Šojić: Šarovićev čovjek od povjerenja, rat proveo na Jevrejskom, svjedočio u korist Karadžića

Šojić se sumnjiči za neprimjereno i nezakonito postupanje prema uposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda BiH, navodi se.

Prvobitnim rješenjem, Sud je odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Ranije je iz SIPA-e navedeno da je Šojić proveden u prostorije Agencije radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.