open-navfaktor-logo
search
Humanost
Odrekao se dijela novca za školovanje i počastio drugare iz internata u Potočarima
Bivši korisnik iz MFS-EMMAUS internata u Potočarima Said Hasanović iz Konjević-Polja odrekao se dijela novca za školovanje u Turskoj i počastio drugare iz internata, gdje je i sam boravio.
10.02.2021. u 14:25
get url
text

Iz internatskog smještaja u Potočarima izlazi jako puno djece koja sa završenom srednjom školom prestaju biti korisnici. Među onima koji su otišli u inostranstvo da se dodatno obrazuju je Said Hasanović iz Konjević-Polja, koji je u septembru otputovao u Tursku i upisao Vojnu akademiju u Ankari.

- Dobra strana njegove ličnosti je da nije zaboravio nas i svoje drugove iz internata i tako nam se neko veče javio sa molbom da okupimo sve korisnike poslije školskih obaveza kako bi ih mogao počastiti jednom manjom zakuskom. Za djecu/korisnike smo priredili roštilj, sokove i slatkiše, a Said je insistirao da snosi troškove, jer se za ovo iznenađenje odrekao dijela novca koji je dobio za školarinu. Nažalost, nije mogao da bude sa nama kako bismo se zajedno zabavili, ali se ipak javio videopozivom i pozdravio svoje drugove i drugarice u internatu - navedeno je u saopćenju.

MFS-EMMAUS svojim je radom na području općine Srebrenica prisutan više godina. Osmu godinu zaredom pruža podršku u obrazovanju djece i mladih kroz projekat internatskog smještaja u Potočarima. U ovoj školskoj godini u centru boravi 79 učenika osnovnih i srednjih škola. Među njima je 51 djevojčica i 28 dječaka.

Said Hasanović 

Srednju školu pohađa 62, a osnovnu 17 učenika. Korisnici su smješteni u pet objekata sa po četiri sobe. Za vrijeme boravka imaju tri obroka dnevno, pomoć oko školskih aktivnosti, bilo da se radi o zadaći ili drugim potrebama kroz razne radionice, sportske aktivnosti i drugo. Djeca ovdje borave samo radnim danima, a vikende i raspuste provode kod svojih roditelja.

Iako je pravljena značajna pauza zbog nastale pandemije koronavirusa, mališani su se vratili u smještaj i nastavili sa svakodnevnim aktivnostima u školi i Internatu uz maksimalno poštivanje svih preventivnih mjera kako bi se spriječilo širenje COVID-19.

Internatski smještaj za djecu namijenjen je prvenstveno kao jedina alternativa za djecu iz udaljenih mjesta i problema njihovog redovnog školovanja. Otežana putna komunikacija rubnih i ruralnih predjela nadomak Srebrenice, dovela je do sve većih izostanaka sa nastave, naročito djece mlađih razreda koji nisu bili u mogućnosti prepješačiti put zbog velikih udaljenosti od kuće do škole.

- Vođeni praksom svjetskih internatskih centara odlučili smo omogućiti toj djeci smještaj u internatu koji obuhvata boravak u toku cijele sedmice, ishranu, prijevoz do škole i nazad, kao i podršku od strane stručnog osoblja u izvršavanju domaćih zadataka i pomoć u učenju - navode iz MFS-EMMAUS-a.

Za djecu se organizuju i kursevi stranih jezika, informatike te ostale društvene aktivnosti. Pored obrazovne komponente nezaobilazna je i odgojna, koja podrazumijeva usvajanje znanja, vještina i navika za izrastanje djece korisnika u samostalne i stabilne ličnosti.

Sve navedene usluge za djecu su besplatne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.